Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[23.01.2013]

ДОГОВОР ПО ПРОГРАМА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков връчи 26 договора по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия на обща стойност 7 928 065 евро. Един от тях получи Кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев! Събитието се състоя в зала „Триадица” на „Гранд Хотел София”.

Съвместните българо-сръбски проекти, които ще се изпълняват по тези договори, се финансират по Втората покана за набиране на проектни предложения. „При Втората покана има 2,5 пъти повече интерес при кандидатстването. Получените проектни предложения са 257, като за миналата година бяха 110. Одобрените проекти тази година са 70 на обща стойност почти 20,4 млн. евро”, каза зам.-министър Нанков.

Одобрените проекти са много добре разработени и изключително интересни. Конкуренцията при оценяването беше сериозна. Одобрените проекти имат най-голям ефект върху трансграничния регион. Те обхващат различни сфери на обществения и икономическия живот и покриват всички приоритетни области на програмата, посочи Нанков. По думите му – през януари тази година ще започне изпълнението на 26 договора на стойност почти 8 млн. евро. Те ще бъдат изпълнение от 65 организации – 34 български и 31 сръбски. Пет договора са за изпълнение на инвестиционни проекти на обща стойност 4,4 млн. евро и 21 са за реализиране на проекти от типа – „Меки мерки” на стойност почти 3 млн. евро.

Зам.-министър Нанков, който е и ръководител на Управляващия орган по Програмата, посочи, че повече от 80% от проектите по Първата покана са успешно изпълнени, а останалите 12 са във финалната си фаза на изпълнение.

Управляващ орган на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия е Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество” в МРРБ, съвместно с националния партниращ орган Сръбския офис за европейска интеграция в Република Сърбия. В помощ на органите за управление е създаден Съвместен технически секретариат, в който работят български и сръбски експерти.

Екипът от община Ихтиман, който работи по програмата, присъства и на обучение на бенефициенти, което бе след официалното събитие.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ