Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[16.01.2013]

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПРИ ПОЖАРИ В КОМИНИ. ПРОТИВОПОЖАРНИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ИЗГРАЖДАНЕ НА КОМИНИ

При строителството на сгради и помещения често се допускат нарушения на противопожарните нормативи, вследствие на което възникват пожари в същите, водещи до неприятни последици за потърпевшите.

Нарушенията могат да бъдат от най-различно естество, както от строително – технически характер / неосигурена пожароустойчивост на строителните елементи, нарушена вътрешна планировка и пр. /, така и от неправилно положена ел. инсталация, неправилно изградени съоръжения към отоплителната инсталация и пр.

В настоящата статия искам да обърна особено внимание на строителните неизправности свързани с отоплението на сградите и в частност със строителството и експлоатацията на комините.

При изграждане на комините често се допускат две основни нарушения:

- Вграждане на горими елементи от покривната конструкция в комините, които с времето могат да се запалят.

- Неизмазване на комините по цялата дължина и поставяне в непосредствена близост на горими материали, както в подпокривното пространство, така и в обитаваните помещения.

В следствие на второто нарушение стават най-голям брой пожари през зимния отоплителен сезон. При нормална експлоатация вероятността да възникне пожар по тази причина е сравнително малка, но не така стои въпросът тогава, когато се получи запалване на натрупаните в комина сажди. При горенето им се развива много висока температура в комина, която може да доведе до пукнатини и много силно нагряване на тялото му. При наличие на оставени в непосредствена близост горими материали, същите обикновено се запалват. Още по-лошо е когато върху комините са монтирани горими ламперии или са облицовани с тапети без допълнителна защитна мазилка с дебелина поне 3 см. / което за съжаление е често срещано явление в обзавеждането на апартаментите на жилищните блокове в града /.

За недопускане на инциденти е необходимо отстраняването на цитираните нарушения, както и почистването на коминните тела от натрупалите се сажди преди започването на отоплителния сезон.

Гл. пожарникар Весела Апостолова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ