Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.01.2013]

НОВАТА ЕДИННА СМЕТКА НА НАП

От 1 януари 2013г. се въведе единната сметка на НАП. От тази дата плащането на данъци и осигуровки /с изключение на вноските за Допълнително задължително пенсионно осигуряване/ ще става по една банкова сметка.

Променя се редът на разпределение на постъпилите средства от данъци и осигурителни вноски – Автоматично ще се обвързват постъпилите плащания с вписаните в данъчно осигурителната сметка задължения по реда на възникването им. Ще се извършва приспадане с всички възникнали задължения за данъци, осигурителни вноски и здравноосигурителни вноски за периода от 1 януари 2008г. насам.

Във връзка с въвеждането на новата единна сметка и реда за погасяване на задълженията от м.декември 2012г. стартира новата електронна услуга в сайта на НАП, чрез която данъчно задължените лица могат да проверяват дължимите от тях данъчни задължения и задължения за осигурителни и здравноосигурителни вноски. Проверката се извършва чрез ползване на квалифициран електронен подпис или чрез издаден персонален идентификационен код. ПИК де издава от органите на приходната администрация след подаване на заявление по образец.

По този начин лицата могат бързо да получат информация за данъчните си и осигурителни задължения и да предприемат своевременно действия за погасяването им.

С измененията на Закона за здравното осигуряване е създадена възможност при наличие на няколко публични задължения, самоосигуряващите се лица и лицата които се осигуряват здравно като безработни да заявят чрез подаване на заявление по образец, че желаят направените от тях здравноосигурителни вноски да погасяват само задължения по ЗЗО. Заявленията се подават в териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес.

В реда за погасяване на задължения по единната сметка, не участват задължения по невлезли в сила ревизионни актове и наказателни постановления, както и задълженията чиито срок на плащане е изтекъл преди 1 януари 2008г.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ