Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[22.03.2010]

УКРАИНКИ СЕ УЧАТ ДА ПИШАТ ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА С ИХТИМАНСКА ТЕХНИКА

Украинското неделно училище в София при фондация „Майка Украйна”, заедно със съпругите на дипломати от посолството, водени от ръководителката на училището Антонина Якимова посетиха на 20 март 2010 г. Ихтиман.

Повод за посещението е изложбата базар на великденски яйца пред Народния театър през миналата година, където Антонина Якимова се впечатлила от изработката на писаните яйца от Ихтиман. Сега, преди Великден, тя организира тази етнографска експедиция, за да се запознаят децата от училището и съпругите на украинските дипломати с бита на българите и да се научат на интересната за тях техника на боядисване на яйца, при която се смесва восък и боя.

В Историческия музей гостите бяха приветствани от кмета на общината Маргарита Петкова. Велина Минева, директор на музея, ги запозна с историята на Ихтиман и с двете основни техники на писане на яйца. Веселка Гълъбова и Мария Гъдева демонстрираха изработката на великденски яйца и предадоха своя опит на малките деца и на техните майки. Всички рисуваха с интерес по необичайния начин. Оказа се, че той е по-достъпен за тях.

Антонина Якимова запозна новите си приятели от Ихтиман със своята частна колекция на писани яйца, изработени с техника, която се използва в Космач, известен център за писане на яйца в Украйна. Най-ценното яйце в колекцията е от глина и е правено през IХ – ХI в. в Украйна. Има намерени 11 такива яйца, които са се използвали и за детски дрънкалки.

След първите изработени собствено ръчно яйца в очите на малките се появи радост от постигнатото и всяко момиченце си взе за спомен малкото яйце, върху което изписваха със сериозност, присъща на тази възраст, растителни или геометрични мотиви.

За следващото занятие Антонина Якимова даде домашна работа на децата да донесат по едно боядисано яйце по ихтиманска техника, за да направят малка изложба в училището.

Гостите благодариха за топлото посрещане и за наученото. Тази година на трапезата на украинките ще има със сигурност и писани яйца, доближаващи се до тези от Ихтиман.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ