Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[17.11.2012]

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА РОМИТЕ В СОФИЙСКА ОБЛАСТ

На 15 ноември 2012 г. в Гранитната зала на Министерския съвет се състоя работна среща с областните управители във връзка с процеса на областно планиране в съответствие с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г.

Председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси е заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи, г-н Цветан Цветанов. Поради неотложни ангажименти на г-н Цветанов срещата бе водена от г-н Георги Кръстев - заместник председател на Националния съвет.

Г-н Красимир Живков - областен управител на Софийска област, отправи приветствия към колегите си областни управители и към участниците в срещата.

Г-жа Росица Иванова, секретар на НССЕИВ, представи накратко методологията и насоките за областно планиране в сферата на интегрирането на ромската общност в България, а г-жа Росица Иванова - заместник областен управител на Софийска област, представи на участниците в срещата Областната стратегия за интегриране на ромите в Софийска област 2012-2020 г.

Представената Областна стратегията на Софийска област е първата за България измежду всички 28 области, пилотни са и изработените планове за действие към нея на общините Ихтиман, Долна баня и Сливница.

Стратегията е изработена от областен оперативен екип, създаден със Заповед на Областен управител на Софийска област в сътрудничество с представители на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ - Софийска област, Областна дирекция МВР - София, Териториално статистическо бюро – Софийска област, с гражданския сектор и в частност ромски неправителствени организации

Заместник кметът на община Ихтиман, г-н Георги Илиев, секретарят на община Долна баня - г-н Красимир Терзийски и г-жа Милена Янкова, експерт в Общинска администрация Сливница, представиха съответните общински планове за действие към Областната стратегия.

В заключение, г-н Георги Кръстев посочи, че при разработването на останалите 27 областни стратегии за интегриране на ромите е необходимо да се включат дейности и от други стратегически документи на областно ниво - Областните стратегии за развитието на социалните услуги, стратегиите за превенция и противодействие на трафика и др., да се използва натрупания опит при тяхното изработване, формирайки по този начин единна база за интегрирана политика по отношение на ромската общност.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ