Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[26.11.2012]

УСПЕШНИ ПРЕГОВОРИ НА ОБЩИНСКОТО РЪКОВОДСТВО С „ЕСАБ ЕЛЕКТРОДИ”АД

На 21 ноември 2012 г. в община Ихтиман пристига писмо относно предстоящо закриване на „ЕСАБ Електроди” АД. В него се посочва, че групата след преразглеждане на своите производствени операции в Европа през третото тримесечие, е търсила начини как да намали капацитета в производството на консумативи в съответствие с намаленото търсене.

На 11 ноември 2012 г. Съветът на директорите взема окончателно решение за закриване на единственото съществуващо производствено предприятие на Дружеството, а именно Завод за производство на електроди за електродъгово заваряване и наваряване, разположен в гр. Ихтиман, считано от 12.11.2012 г. „ Това, разбира се, не беше лесно взето решение. Ръководството на Дружеството е наясно със социалните последствия и увери нашите служители, че потвърждава ангажимента си да се отнесе към всеки с подобаващото уважение и достойнство” – пише в писмото г-н Григор Пеев, изпълнителен директор, датирано на 14.11.2012 г. Намеренията на компанията - да изплатят на работниците по три заплати, а след събаряне на постройките, да продадат терена. Зам.-кметът инж. Тони Кацаров, каза: „Общинското ръководство проведе няколко срещи със синдикатите на ЕСАБ. Участвахме при договарянето между тях и работодателя. Според колективния трудов договор при съкращения се полагат три основни месечни заплати. С нашето настояване при преговорите успяхме да увеличим обезщетението.”

На 22 ноември, на среща с кмета и двамата зам.-кметове на община Ихтиман, г-н Пейдл от Борда на директорите и г-н Пеев, изпълнителен директор се постига по-изгодно споразумение. След преговорите в кабинета на кмета Калоян Илиев, той сподели: „Успяхме да договорим да се изплатят по шест заплати за работилите над 5 години във фирмата. Тези, които са под този трудов стаж ще получат по пет. И за двете групи те ще бъдат на база последна работна, а не на база основна месечна заплата. До 23 януари 2013 г. на хората ще се плаща максимума, т.е. все едно са на работа.

Сградите ще се запазят след като бъдат изкарани машините и докато се намери купувач там ще има охрана, за да се опази сградния фонд. Договорена е отсрочка от 15 месеца, през които няма да се променя инфраструктурата. От наша страна също ще съдействаме на фирмата в търсене на инвеститор, който да влее нови финансови средства, за да се запази предприятието и евентуално работните места.”

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ