Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[28.11.2012]

СЪОБЩЕНИЕ

гр. Ихтиман, 28.11.2012 г.

Община Ихтиман получи договора си за безвъзмездна финансова помощ по схема “Помощ в дома” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. В Министерство на труда и социалната политика днес г-н Калоян Илиев, кмет на община Ихтиман и г-жа Беатриче Търнаджийска, директор на дирекция "Обща администрация”, положиха подписи под документите.

Същността на проекта се състои в надграждане и разширяване дейността на Домашен социален патронаж – Ихтиман, чрез създаване на Звено за услуги в домашна среда за предоставяне на гъвкави почасови социални услуги за лица, в т.ч. деца и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване.

Чрез реализиране на проекта ще се осигури трудова заетост на безработни лица в трудоспособна възраст на територията на общината, които ще изпълняват функциите на обслужващото звено.

Общата цел е подобряване качеството на живот на хората в социално неравностойно положение – лица с трайни увреждания, в т.ч. и деца и самотно живеещи хора и намаляване риска от социална изолация чрез създаване на условия за активно участие в обществения живот.

Специфичните цели са :

- предоставяне и усъвършенстване на услугата “Социален асистент” и развитие на услугата “Домашен помощник” на територията на община Ихтиман;

- предоставяне на почасова услуга в дома, съобразно потребностите на лицето с увреждане;

- превенция на социалното изключване на хората от уязвимите групи;

- насърчаване на независимостта и участието в обществения живот на хората в социално неравностойно положение;

- предотвратяване настаняването в специализирани институции чрез предоставяне на социални услуги в семейна среда;

- осигуряване на нови работни места и квалификация в сферата на социалните услуги;

- подпомагане на безработните членове на семейства, в които има деца с увреждания чрез предоставяне на алтернативен избор за активно участие в реалния пазар на труда.

Разширява се капацитета и обхвата на социалните услуги в общността като ефективна подкрепа за превенция на преждевременната институционализация на хора с увреждания и стари хора, живеещи в отдалечени населени места. Осигурява се социална подкрепа на семействата с деца с увреждания.

Целеви групи по проекта на Община Ихтиман са:

- лица с различни видове увреждания, чието самообслужване е затруднено и са поставени в социална изолация;

- възрастни хора със затруднения при организирането на бита си поради причини от здравословен характер;

- деца с трайни увреждания и техните семейства, нуждаещи се от подкрепа за реализация на пазара на труда.

- безработни в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Ихтиман носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията за социално подпомагане.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ