Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[19.11.2012]

СЪОБЩЕНИЕ

гр. Ихтиман, 19.11.2012 г.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов връчиха договорите на кметовете на общините, спечелили проекти по схема “Помощ в дома” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). Събитието се състоя днес в столичния хотел “Шератон“. Схемата цели да създаде устойчив модел, чрез който по иновативен и гъвкав начин да се предоставят услуги за лична помощ, подкрепа и социално включване.

Премиерът съобщи, че по програмата са разплатени над 700 милиона лева. “Това е изключителна услуга за възрастните хора, за старческите домове. Това са 32 милиона, много пари и ще се опитаме тези пари да отидат по най-бързия начин до хората, защото те се нуждаят от тях незабавно”, каза премиерът.

Тотю Младенов каза, че тези 32 милиона лева са предназначени за хора с увреждания и такива, които не са в състояние сами да се обслужват. Програмата надгражда добрите резултати на програмите “Социален асистент”, “Домашен помощник” и “Личен асистент”.

Предвижда се през 2013 г. около 17 000 асистенти да обслужват хора с увреждания. До момента по ОПРЧР 180 милиона лева са предоставени директно на общините. “Ние доказваме на практика, че общините заедно с държавата са един добър партньор”, посочи още министър Младенов.

Община Ихтиман също получи договор за безвъзмездна финансова помощ по схема “Помощ в дома” на ОПРЧР. Сумата е 153 000 лв.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Ихтиман носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията за социално подпомагане.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ