Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[08.11.2012]

8 НОЕМВРИ - СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ

На 8 ноември Православната църква чества Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили. Народът ни нарича празника Архангеловден.

Денят на Свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели, архангели, серафими, херувими, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна цъ

рква. Това е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове, ден на Светите Ангели и най-вече на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците.

Свети Архангел Михаил е на особена почит сред християните, защото той е символ на доброто, на справедливостта и светлината, носител е на силата, която облагородява. Той е един от седемте първенстващи ангели, наречени Архангели, стоящи винаги пред престола на Господ, като всеки един от тях има своя мисия. Архангел Михаил е “пазител на душите и борец против злото”. Затова често е рисуван с огнен меч и копие в ръка, а с краката си тъпче дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: “вожд на небесните сили”, ”борец против духовете на тъмнината”, ”защитник на християните от дявола”, ”предводител на христовите армии срещу езичниците”, ”пазител на нашите души” и “душевадец”.

На Архангеловден във всеки български православен храм се отслужва тържествена Света Литургия с Водосвет за здраве. Правят се общи трапези, коли се курбан - обикновено мъжко животно, овен или шиле, пекат се обредни хлябове и пити. Най-възрастният в дома чупи обредния хляб на кръст, полива го с вино и благославя. Трапезата в чест на Свети Архангел Михаил е празнична. Традиционно на нея се слагат ястия и гювечи с овнешко, шилешко, пилешко, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено вино.

Имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Архангел, Гаврил, Гела, Емил, Емилия, Емилияна, Емилиян, Лина, Мила, Милен, Милчо, Милко, Милка, Мильо, Михаела, Михаил, Огнян, Пламен, Пламена, Рада, Радка, Радивой, Радко, Радка, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Серафим, Руслан.

8 ноември е и професионален празник на полицаи, месари и урбанисти.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ