Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[06.11.2012]

ИХТИМАН ИМА СВОИТЕ БУДИТЕЛИ

Георги Илиев,

зам.-кмет на Община Ихтиман:

Денят на Българските будители е велик ден!

България е дала много будители като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Васил Априлов, Иван Вазов, Васил Друмев и др.

Ихтиман има също своите будители - даскал Цветко Панев, Димитър Ралов, Михаил Сестримски, Магдалина Царичинска… Но има един българин, който е дал много - не само за град Ихтиман, но и за България - и това е отец Генадий Ихтимански. Той е роден през 1832 г. в нашия град със светското име Иван Стоянов Караиванов. Бил е монах в Хилендарски манастир. Радетел за свободата на България. Съратник на апостола Васил Левски. Участник в първа и втора българска легия. С негово съдействие се изгражда Софийски таен революционен комитет. Става игумен на Драгалевския манастир, който е сигурно убежище на апостола. Участник в Априлското въстание, Сръбско-турската война от 1876 г., Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. За кратко е игумен на Горнобанския манастир, след това се връща игумен на Драгалевския манастир. През 1883 г. отива в Рилския манастир. Този изключителен човек e отдал целия си живот в борбата за освобождението на България.

Тази година се навършват 180 години от рождението на Генадий Ихтимански. По инициатива на Община Ихтиман в лицето на кмета господин Калоян Илиев и с подкрепата на Общински съвет се създаде инициативен комитет за изграждане паметник на Васил Левски и барелеф на Генадий Ихтимански.

Обръщам се към вас като граждани на България и като ихтиманци за вашата подкрепа и помощ при реализирането на този проект. Защото е срам за нас като съграждани на Генадий Ихтимански да нямаме паметник, на който да изразим своята почит към тази велика личност!”

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ