Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[16.10.2012]

16 ОКТОМВРИ Е СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ГЛАДА

Официално ООН избира тази дата за отбелязване на деня за борба с глада през 1979 г. Причината е, че на 16 октомври 1945 г. е създадена Организация за земеделие и храни към ООН. Всяка година се предприемат различни инициативи, за да се помогне на гладуващите в световен мащаб. Тази година основната тема е: "Земеделски кооперации - ключът към изхранването на света", с което се подчертава ролята на кооперациите за подобряване на продоволствената сигурност.

Според последните данни на ООН един на всеки осем души по света страда от хронично недохранване. Добрата новина е, че броят на гладуващите се е понижил от 1 млр. до 868 млн. души в периода 2010-2012 г. Въпреки това гладът и недохранването остават основен проблем най-вече за бедните държави.

Изчислено е, че всяка година в света се изхвърлят приблизително един тон храна. Предприемат се различни инициативи да се спре този процес и годната храна да може да се използва. За целта в различни държави се създават т. нар. хранителни банки.

Целта на ООН е до 2015 г. бедността, глада и болестите в бедните държави да бъде намалена наполовина. Организацията за земеделие и храни към ООН вижда като възможност за това развитието на земеделието.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ