Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[15.08.2012]

ЦЪРКВАТА И ГРАДА НИ ЧЕСТВАТ УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО !

Православната църква чества днес Успение на Пресвета Богородица, който е един от дванайсетте най-големи християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка – нейното успение. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за умрелите. Селищата с църкви „Успение на Пресвета Богородица“ имат храмови празници.

В този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, Мариян, Марияна, Маша, Мика, Мира, Мара и др.

Днешният ден e и празник на града ни – възобновен на датата 15 август, християнския празник Успение Богородично. Кметът на община Ихтиман г-н Калоян Илиев и зам.-кметовете г-н Георги Илиев и г-н Тони Кацаров посетиха храма за Божествената Света Литургия . Наред с миряните, дошли в ранния час, свещ в храма запалиха и те. Водеше я архиерейския наместник на Ихтиманска духовна околия ставрофорен иконом Йосиф Серев , който благослови вярващите. Водосветът след двучасовата тържествена празнична литургия привлече още хора. „Честит празник!”, казваха си дори непознати с усмивка.

И днес имаме особено дълбока потребност да вярваме и да се молим на Майката Застъпница на човешкия род. Да се молим да бъдем по-добри, по-човечни, по-чисти в сърцата си, в умовете и в делата си. Защото милостта и благоволението й са необятни!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ