Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[11.08.2012]

ТЪРЖЕСТВАТА НА ГРАД ИХТИМАН ЗАПОЧНАХА С НАРОДЕН ОБИЧАЙ

Заместник-кметът на община Ихтиман господин Георги Илиев днес откри първото събитие от празничните дни - народния обичай „Молебен за дъжд” или „Вайдодулка”, пресъздаден от кръжока „Фолклор, краезнание и етнография” към Историческия музей в града.

Исторически музей гр.Ихтиман са решили да поздравят гражданите като подготвят този народен обичай от старинните пластове на фолклора. Участниците пяха и говориха на характерния диалект и бяха с автентични бели ризи, украсени с шита дантела.

В обичая за дъжд взимат участие дванадесет - тринадесет годишни момичета, водени от вайдодулка - момиче, окичено с различни треви и зелени клонки. Вярва се, че точно такова дете може да повлияе на боговете и светците, от които зависят дъждовете. Другите девойки са облечени само с ризи, а от препаската се спуска зеленило (клонки от бъз, бръшлян или върба). Пеят се специални обредни песни, с които се отправя молба към Господ за дъжд.

„ Росни Боже, да заросе,

Вай, Дудуле, дай Боже дъжд!”

Стопанките ги посрещат с менче с вода и поливат вайдодулката, а тя се тръска и размахва ръце встрани, като наподобява летяща птица. Накрая стопанката посипва брашно през сито като благославя: “Както се сее брашното, така да се изсипе дъждът, че да се роди житото!” После търкулва ситото и ако то се захлупи, казват, че годината ще е много плодородна.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ