Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[27.04.2010]

ОБЩИНАТА Е ПРИМЕР ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ

В периода 14-16 април 2010 г. в “Интер Експо и Конгресен Център“ в София се проведе Шестият международен конгрес “Енергийна ефективност (ЕЕ) и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“ за Югоизточна Европа. Конгресните дискусии очертаха факторите и мерките за устойчиво развитие на модерната енергетика в региона. Представители на местната власт онагледиха добрите си практики за енергийна независимост. В срещата участваха експерти от над 12 страни, дипломати, представители на Европейския парламент, Европейската фотоволтаична асоциация, Съвета за регионално сътрудничество, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Европейския съвет за геотермална енергия, големи енергийни компании.

Целта на събитието беше да насърчи инвестициите за енергийна ефективност и използването на възобновяема енергия в региона. В момента Европа е световен лидер при разработването и приложението на ЕЕ и ВЕИ проекти за устойчиво развитие. Затова и конгресът ще акцентира върху добрите практики в тази област и интелигентното използване на енергията.

В работата на конгреса участва и кметът на Община Ихтиман Маргарита Петкова. В своята презентация тя сподели опита на нашата община, която е една от малкото в страната, подкрепили частните инвеститори при изграждането на алтернативни начини за отопление. Г-жа Петкова представи добрите практики в Община Ихтиман, като се спря на предимствата на отоплителната централа на биомаса и соларния парк в с. Пауново. Тя сподели становището си за екологичните предимства, икономическия ефект и социалните придобивки. Бяха зададени въпроси за опазването на горите, за икономическия ефект, за публично частното партньорство.

Беше изказано мнение, че изграждането на топлоцентрала и отопляваното на обществени сгради е един много добър пример за България. Това е пилотен проект, който трябва да последват и други общини от България. Тези, които не са се замисляли, 50-60 % от средствата, които плащат общините, са за отопление. Най-бедната страна в ЕС използва най-скъпото гориво - т.е. нафтата, Голям процент от бюджета на общините се отделят за отопление. Това е една добра възможност за инвестиране. Това, което общината е направила, е добър пример за това, че енергийните разходи драстично намаляват. Опитът на Ихтиман заслужава поздравления. Ние се надяваме, че разпространявайки този пример, това е нещо, което трябва да се подкрепя, че и други общини, които са обградени от отпадъчна биомаса, ще използват този възобновяем ресурс, за да решат енергийните проблеми на общините в България. Ние само можем да изкажем поздравления за тази българска община, която е създала една добра практика, която ние можем да показваме.

Така положително на конгреса бяха оценени усилията на общината при използването на ВЕИ.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ