Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[30.04.2010]

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА РАБОТА ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ В „БЮРОТО ПО ТРУДА”

СХЕМА „РАЗВИТИЕ”

52 000 човека ще получат работа по схема „Развитие” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

Схема „Развитие” предвижда в рамките на 3 години - до 1 март 2013 г., да бъдат обучени и преквалифицирани 52 000 човека. За целта се предвиждат 250 млн. лв. През обучение за периода се планира да преминат 65 000 човека.

По тази програма работодателите подават заявки в бюрата по труда. В тях те посочват свободните позиции и квалификациите, които служителите трябва да притежават. Потенциалните кандидати ще бъдат избирани от регистрираните безработни лица. С предимство по схемата са регистрираните безработни над 50 години, до 29-годишна възраст и останалите трайно без препитание лица. На отговарящите на условията да влязат в обучение по програмата безработни лица ще бъдат раздадени ваучери за допълнителна квалификация, с които те ще бъдат записани в одобрените курсове от Агенцията по заетостта.

Целта на програмата е да облекчи бизнеса в намирането и подготовката на подходящи кадри. Схемата покрива всички професии, без земеделие, горско стопанство и риболов.

Работодателят има право да избере служители от всички успешно завършили кандидати. Наема ги за период от 9 до 12 месеца. 240 лв. на месец от трудовото възнаграждение на човек ще се осигуряват от Агенцията по заетостта, като работодателят има ангажимент да осигури същата сума, осигуровките и полагащите се задължителни плащания по Кодекса на труда. В случай, че работодателят е община или държавна структура, задължителните социални вноски се поемат от държавата.

Важно уточнение за държавните структури е, че заявките им не трябва да са за чиновнически длъжности, а за спомагателни дейности, като ремонт на пътища, охранителна и дърводелска дейност и др. След ангажимента на договора, работодателят има право да назначи лицето за постоянно или да го освободи. Лицата, които вече са се обучавали по програмата, няма да могат да се обучават повторно в друг курс по нея. Фирмите също ще могат да кандидатстват само по веднъж за субсидия за дадено работно място.

Идеята не е да се трупат различни квалификационни умения у един човек, а да се даде шанс на повече безработни лица да се обучат и да намерят реализация.

СХЕМА „ОТНОВО НА РАБОТА”

8 000 безработни лица ще бъдат включени в заетост по

схема „Отново на работа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

Схема „Отново на работа” предвижда в рамките на 31 месеца - до края на септември 2012г., 8 000 безработни лица да бъдат включени в обучение по ключови компетентности за детегледачи и включени в заетост след това. Стойността на схемата е 64 млн. лева.

Обучението по проекта цели осигуряване на обучение и заетост на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, за предоставяне на качествена грижа за отглеждането на деца от 1 до 3-годишна възраст.

Родителите и безработните лица заявяват в бюрата по труда своето желание за участие по проекта. Документите се разглеждат ежеседмично от оценителни комисии. Приоритетно се разглеждат документите на родители от следните групи: многодетни семейства; самотни родители; семейства, в които единият или двамата родители са с намалена работоспособност и от семейства с месечен доход по-нисък от средната работна заплата за страната.

Утвърдените кандидати се насочват за одобрение към родителите като приоритетно се насочват безработни лица с образование от сферата на здравеопазването, образованието и социалните дейности, както и безработни лица в предпенсионна възраст. Родителите, след направения избор, подават декларация по образец в съответното бюро по труда за предоставяне на услугата „полагане на грижи за гледане на дете от 1 до 3-годишна възраст”.

В рамките на схемата ще бъде финансирано обучение за придобиване на ключова компетентност на одобрените от родителите безработни лица. Списъкът на одобрените лица се предоставя от бюрата по труда на съответните обучители. Обучението се провежда на областно или общинско ниво, по график, за който безработните лица ще бъдат информирани. Бюрото по труда сключва договор за обучение с всяко одобрено от родителите безработно лице.

На безработните лица за времето на обучението се изплащат транспортните разходи в случай, че обучението е извън населеното място по местоживеене. Разходите за транспорт покриват стойността на билета за пътуване с междуселищен обществен транспорт, при избор на най-икономичен маршрут и превозно средство.

Безработните лица се наемат на длъжност детегледач на трудов договор за срок не по-малък от 3 месеца и не по-голям от 24 месеца, като през периода си на заетост лицата получават средства в размер на минималната работна заплата.

СХЕМА „АДАПТИВНОСТ”

42 000 заети лица ще бъдат включени

по схема „Адаптивност” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”в помощ на секторите „Индустрия” и „Услуги”

В рамките на проект „Адаптивност” ще бъде финансирано обучение на

42 000 заети лица, преминали на непълно работно време, за придобиване на първа и втора степен на професионална квалификация и по част от професия за първа, втора и трета степен. От тях 8 400 лица ще получат и средства за транспорт - от и до работното място, когато обучението се провежда в друго населено място.

Схемата ще се реализира на територията на цялата страна и е на обща стойност 90 млн. лв. Целта е повишаване на квалификацията на работници и служители, преминали на непълно работно време, поради финансови и икономически затруднения на работодателите. Лицата следва да са наети от работодатели, които са от икономическите сектори „индустрия” и „услуги”, нямат изискуеми или неплатени задължения към НАП, или не са обявени в несъстоятелност.

За включване по проекта работодателите подават декларация в бюрата по труда, заедно с необходимия комплект документи към нея: удостоверение за актуално състояние, статистически формуляр по образец, заповед за установяване на непълно работно време. Със заявлението си за участие, работодателят се задължава да осигури необходимото време за обучение на работника.

Одобрените кандидати получават ваучери за професионална квалификация от бюрата по труда. На лицата, включени в обучение, ще се изплаща стипендия в размер на 8 лв. на ден за 4 учебни часа, но не повече от 176 лв. на месец, за периода на обучението, но не повече от 6 месеца. Лица от целевата група имат право на средства за транспортни разходи за периода на обучението, но не повече от 6 месеца.

Обучаемите имат право съобразно личностния си профил да изберат в каква професионална квалификация да се обучават. Обучението ще се извършва по график, съобразен с работното време на заетите лица, включени по проекта.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ