Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[15.03.2012]

ЗА ТАКСИТЕ И РОДИТЕЛИТЕ

На 17 февруари 2012 г. общинският съвет направи промени в Наредбата за местни данъци и такси. За информация и спокойствие на родителите , правим следните разяснения.

Актуализацията на тази част от Наредбата е наложена от променените социални дадености:

- Вече не се отбива редовна военна служба, така че това условие за намаляване на таксата за детските заведения с 50 % отпада.

- Националната агенция по приходите няма ефективна система за събиране на неплатени такси. В момента в общинските детски градини има непогасени такси от 2011, 2010, 2009, 2008, та дори от 2005 година.

Предварителното заплащане на социалната услуга „детска градина и ясла”, която се разпорежда с промените в Наредбата за местни данъци и такси обвързва родителите с определен срок и отговорност за изпълнение на финансовия им ангажимент. Тука е мястото да подчертаем, че обучението , възпитанието, отглеждането, отоплението и храната на едно дете в общинско детско заведение е около 200 – 220 лв на месец. От тях родителят плаща само 30 /тридесет / лева , т. е. около 7%. Община Ихтиман е поела останалата част от издръжката. Редно е да се каже, че определената такса за родителите от нашата община е най-ниската в България. Трябва да сме благодарни на общинския съвет и общинската администрация, че и в условията на тежка икономическа криза запазиха таксата в символичния й размер от 30 лева.

Няма основание родителите да се притесняват .Определен е срок до 5-то число на месеца да бъдат внесени таксите и ще им бъдем благодарни да го спазват. Реално и до сега плащанията ставаха един път месечно. Ще бъде въпрос на организация от страна на всяко семейство да преустрои бюджета си за март, след което разходите ще бъдат същите.

Защо авансово плащане? Това е въпросът, който събуди реакция у заинтересованите родители.

Социалната услуга „Детско заведение” не е еднократна. Тя е продължаваща във времето. Ето защо родителите ще платят цялата такса в началото на месеца, а в случай , че детето е отсъствало, дните ще бъдат отбелязани и парите за тях ще бъдат прехвърлени за следващия месец . Разсъждавайки реалистично единственото нещо, което се променя за родителите е, че с влизане в сила на промяната в Наредбата, те ще платят цялата такса от 30 лева в началото на месеца. Тя ще е такава , ако детето има пълни дни посещения в детското заведение. Ако е отсъствало, средствата за тези дни ще отидат в следващия месец

Облекченията за някои категории родители /50% такса или освобождаване от такса/ се ползват след представяне на изискуемите документи – акт за раждане на детето, смъртен акт за починал родител, документ за приемно семейство, свидетелство за инвалидност и др.

Нека родителите са спокойни! С промените в наредбата се цели по-добра организация и ефективност в работата на детските градини и ясли. Можем да се гордеем, че в община Ихтиман имаме красиви, уредени и уютни детски заведения, които изпълняват всички изисквания за съвременно отглеждане и възпитаване на здрави и добре развиващи се деца. При това на изключително ниска цена за родителите!

Всичко това е постигнато с разбирането и отношението на сегашното и предишните ръководства на общината и благодарение на усилията на педагогическите колективи и ръководствата на детските заведения.

Малина СТОИЛОВА

Гл. експерт „Образование” в община Ихтиман

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ