Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[15.03.2012]

60 ГОДИНИ МУЗЕЙ В ИХТИМАН

През 50-те години на ХХ век се заражда идеята за създаване на музей в гр. Ихтиман. Комисията за наука, изкуство и култура излиза с Апел към всички граждани да се включат в инициативата за издирване на старинни ценни вещи, документи, стари ръкописи, занаятчийски изделия и др., които да „предоставят даром”, за да се положат основите на културен център, съхраняващ историята и бита на района. Със събраните материали през 1952 г. в къщата на изтъкнатия писател Гьончо Белев е открита първата експозиция, отразяваща етнографското богатство на Ихтиманския край.

През 60-те години, с решение на Комитета за култура музеят става регионален и включва общините Костенец и Долна Баня. Той е профилиран като музей на историята на капитализма и революционното работническо движение.Музеят е преместен в центъра на Ихтиман, където е открита експозиция, отговаряща на профила на музея.

През 1970 г. музеят е преместен в новата сграда на читалището в специално построеното за тази цел крило. Тогава е открита и третата експозиция, отразяваща близкото минало. На първия етаж на музея е експонирана етнографска изложба.

Новата база на музея дава възможност да се разгърнат много разнообразни инициативи и дейности. Под ръководството му през 1978 г. започват археологически разкопки на крепостта „Маркова механа”, елемент от археологическия комплекс „Траянова врата”. Десетте години проучвания разкриха интересни факти от най-старата история на района, а намерените изделия са ценни експонати, които обогатяват фондовете на музея.

Със смяна на политическата система в страната, през 1992 г. с решение на Министерството на културата, музеят бе преименуван на Исторически музей.

Той продължава да е център на различни прояви и иницитави, които представя пред гражданите на Ихтиман и гостите на града. Освен постоянната експозиция, организираме и временни изложби на гостуващи в града ни музеи. Организираме изложби на изтъкнати майстори от „Задругата на майсторите”, на художници и дърворезбари. Правили сме представяния на книги на етнографи и на изтъкнатите съвременни творци Евтим Евтимов и Вътьо Раковски. В музея са организирани и концерти на групи, които се занимават с автентичен фолклор.

През 2008 г. към музея беше създаден кръжок по „Краезнание и етнография”, в който са привлечени деца и младежи от 3 до 17 годишна възраст. Те се обучават на различни умения. Пресъздават традиционни за нашия край обичаи, облечени в автентични носии , говорят и пеят на диалект, танцуват. Правят и съвременни неща като декопаж, витраж, квилинг и съпоставят миналото и настоящето. Стремежът на ръководителите в този кръжок е да провокират у децата любов към миналото, към историята. Да ги научат на традиционни занимания като писането на яйца. Сами да изработят своето изделие и да изпитат удоволствието от творческия процес. Стремим се чрез кръжочниците да предаваме знания, умения, занаяти от поколение на поколение и по този начин да останат живи традициите на бита и духовността в нашия край.

Много са проявите на музея извън пределите на общината. Той участва в редица изложби и фестивали в Етнографския музей в София. Участвал е в значими прояви от национален характер в Историческия музей във Велинград, в Етнографския музей във Варна. В Етрополе, в Младежкия фестивал на музите в Созопол и др. Организирахме етнографска изложба в Украинското посолство. През 2010 г. участвахме и в Международния фестивал на занаятите в Будапеща. Участвали сме в научни конференции, посветени на деня на Будителите и на научна конференция в Украинското посолство, посветена на „Дриновите дни”.

На 18 май, тази година /Ден на музеите/ Историческият музейв Ихтиман ще отпразнува своята 60 годишнина. Ще бъде представена изложба в снимки из живота на музея. Програмата предвижда презентация на работата на всички уредници на музея от създаването до наши дни. Ще бъде показан стремежът на музейните работници да съхранят, издирят и покажат историята и бита на нашия район. Всички следващи изложби и събития до края на 2012 г. ще са посветени на 60 годишнината .

От името на музейните специалисти искам да отправя думи на благодарност и признателност към ръководството на община Ихтиман в лицето на кмета г-н Калоян Илиев и зам.кмета Георги Илиев, с ресор образование и култура, за подкрепата и съдействието за организиране на различни музейни прояви. Благодарни сме на предишното ръководство на общината, на всички граждани, които помагат с дарения и обогатяват нашите фондове и експозиции.

С удовлетворение можем да заявим, че музеят в Ихтиман се е утвърдил като културен институт, който винаги ще издирва, съхранява и популяризира историческото наследство на района.

Велина МИНЕВА

Директор общински исторически музей

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ