Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[02.12.2011]

МАГИЯТА НА ТАНЦА

През 2001 година едно младо момиче, току що завършило хореографско училище, започва работа в читалище „Слънце” в Ихтиман. Талантлива и амбициозна Анелия Нейкова много скоро „заразява” деца в различна възраст с магията на българските народни танци. И ... това е началото на танцов ансамбъл „Слънце”!

Сега, 10 години по-късно, в ансамбъла играят 154 танцьори, разделени на пет групи по възраст. Най-малките танцьори са на 4 години, а най-възрастните – на 65.

В ансамбъла се изпълняват танци от всички етнографски области в страната. През годините ансамбълът е имал много изяви и участия в национални и международни фестивали, телевизионни фолклорни предавания и е един от основните участници в общинските „Майски дни на изкуствата”. Нашите танцьори са обирали овациите на публиката в Турция, Македония, Гърция, Австрия, Унгария.

Последната изява на ихтиманските самодейци, донесла им поредния успех, е на 26 ноември, т.г.в град Пазарджик. С участието си в Третия национален танцов фестивал „Тракийска броеница” ихтиманските танцьори взеха наградата „Най-добре представила се група” в конкуренция с 70 танцови групи и около 5 000 танцьори! Едно заслужено признание за труда и постоянството на ръководителката и танцьорите.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ