Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[29.11.2011]

РАБОТНАТА СРЕЩА С ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Работната среща с директорите на училищата и детските градини очерта належащите за решаване задачи, свързани най-вече със състоянието на материалната база. Встъпителните думи на кмета на общината не бяха обнадеждаващи. В прав текст той каза: „Имаме неприятна новина за тези, които са свързани с топлоцентралата в града. Понеже болницата не се е разплатила от ръководството на централата искат да прекъснат топлоподаването. Това си е своего рода рекет към всички, които са вързани с топлоцентралата. Разбира се, че преговорите ще продължат и се надявам да се прояви разум и разбиране от страна на ръководството .

Аз няма да скрия още един неприятен момент. Не бяхме встъпили в длъжност и вече бяхме атакувани за нова, по-висока цена на топлоенергията. В крайна сметка успяхме да се договорим да няма промени в този отоплителен сезон”

Г-жа Малина Стоилова обърна внимание на директорите на училищата да завишат контрола върху отсъствията на учениците и до 10-то число на всеки месец да представят справките.

Директорката на детска градина „Здравец” г-жа Даниела Сотирова помоли ръководството на общината да осигури ремонт на комина на паровото отделение, мазилката на който пада и може да предизвика неприятен инцидент. След това тя обърна внимание на доставката на хранителни продукти от фирмата, спечелила обществената поръчка, и изрази незадоволително отношение към това, че се нарушава балансираното хранене на децата.

„Големият проблем при нас си остава санирането на физкултурния салон и направата на ограда – сподели директорката на училището в село Вакарел г-жа Динева. Тя засегна и проблема с отсъствията на учениците и изрази мнение, че ако не тръгне процедура по събиране на глобите е безсмислено писането на актове.

Директорката на у-ще „Димчо Дебелянов” г-жа Румяна Геринска каза, че след цялостното обновление на материалната база , през тази година вниманието ще бъде насочено към квалификацията на учителските кадри. В училището преобладават смесените паралелки, работи се по обхвата на децата от ромски произход. Ръководството на училището е включило в състава на училищното настоятелство родители от ромски произход, които помагат при определени ситуации.

Сериозно внимание изисква състояниието на училище „Св.св. Кирил и Методии”. Едната от трите постройки, в които се помещава училището е унищожена от пожар на 28 септември тазш година.Директорката на учебното заведение Звезделина Разсолкова каза, че това е единственото действащо училище в общината, което не е санирано. След пожара училището е останало без зала за масови мероприятия /напр. родителски срещи и срещи от друг характер/. Крайно необходимо е изграждането на още две класни стаи, защото в момента се обучават 730 ученици. По думите на г-жа Разсолкова община Ихтиман е заложила проект за разширение и реконструкция на стойност 1 200 000, но общината не е имала възможност да осигури своето дялово участие в него, изразяващо се на 300 000 лева.

Директорката на СОУ „Христо Ботев” г-жа Иванка Пелтекова пожела училището да бъде „освободено” от предоставените му 2 автобуса. По думите на г-жа Пелтекова „те са абсолютни трошки”. При това са дадени на училището с решение на Общинския съвет без да бъде поискано мнението на ръководството на училището! Тя обърна внимание на още два въпроса: това, че часовете, провеждани в МУЦ създават неудобства на учебния процес в училището и на практика обричат предходния и последващия учебни часове. И втората изразена от г-жа Пелтекова позиция е, че извънкласните дейности /кръжоци/ трябва да бъдат провеждани в училищата. Нейното становище е да се помисли за трансформиране на Междуучилищния център /МУЦ/ и Общинския детски комплекс/ОДК/ и заетите с възпитателна дейност кадри да бъдат пренасочени към училищата.

Детска градина „Радост” / популярното й наименование е градината на площад „Джансън”/ по думите на директорката г-жа има 2 нерешени проблема – саниране на сградата и решаване на проблеми с двора .

Саниране „очаква” и детската градина във Вакарел. Тука съществува един парадокс, който меко казано буди недоумение. При подмяна на старата дограма с алуминиева прозорците са направени неотваряеми. Стои открит въпроса, защо общинското ръководство през 2007 година си е „затворило очите” и е подписан документ, с който обекта е приет без забележки. Имало ли е контрол по изпълнението на проекта и не са ли спестени средства при подмяната на „отваряеми” с „неотваряеми” прозорци?!

Нерешените въпроси при ОДЗ „Гьончо Белев” са оставащата са подмяна стара дограма, саниране на сградата и готварска печка, която се ползва от 20 години .

Зам кмета г-н Тони Кацаров поясни, че освен тези проблеми пред общинското ръководство стои за разрешаване още един много важен въпрос – осигуряване на обществения ред в дворовете и около училищата и детските градини.

В края на работната среща г-жа Малина Стоилова припомни , че трябва по достойнство да отбележим едно изключително събитие – 150 години светско образование в Ихтиман. То трябва да се превърне във всенародно тържество и да се отдаде заслужено внимание и уважение към просветното дело в Ихтиман и неговите радетели.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ