Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[29.11.2011]

РАБОТНИ СЪВЕЩАНИЯ В ОБЩИНА ИХТИМАН

Поредица от опознавателни срещи съпътстват първите работни дни на новото общинско ръководство. Първата от тях беше с представители на службите за опазване на обществения ред и спокойствието на гражданите, която беше отразена в информационното издание на община Ихтиман.

В този брой ще огласим интересни факти и проблеми, произтекли от съвещанието на зам. кмета инж. Тони Кацаров с експерти и специалисти от общинските служби. „Целта на тази среща е да поговорим за проектите, които са на дневен ред.Още в началото дължа да ви кажа, че имаме амбицията като ръководство да работим много сериозно по програми и проекти, включително и по така наречените „замразени проекти” – поясни г-н Кацаров. „ Не искам заради наши грешки да проваляме проекти” – продължи той.”Искам пълна прозрачност на действията от страна на всички специалисти и експерти в общината. От сега нататък не искам да чувам, че специалистите от ТСУ не познават проекти, касаещи инфраструктурата на общината!” – категоричен беше в изявлението си заместник кмета .

След встъпителните думи на г-н Кацаров разискванията започнаха с проекта „Интегриран воден проект с. Стамболово”. Той е по Европейската програма „Развитие на селските райони”Договорът с общината е подписан през декември 2010 г и срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.Веднага след подписване на договора, през февруари 2011 г. на община Ихтиман са преведени 50% от стойността на проекта. Девет месеца по-късно парите продължават да са по сметка на общината, а реализирането на проекта така и не е започнало.

Запознавайки се с документацията , новото ръководство на общината се натъква на един интересен факт, който допълнително утежнява сроковете за изпълнение . Оказва се , че земята за строителството на пречиствателната станция не е преотредена. Това е голям проблем и сериозна причина за закъснение. Сега се проучва възможността за едновременно преотреждане на земята и провеждане на търгове по реализацията на проекта. Сроковете , приети от общината с подписване на договора, притискат новото ръководство. Освен това са установени неточности в документацията на пречиствателната станция. Наредено беше на специалистите от ТСУ да се запознаят с документацията и да се произнесат по възникналите въпроси.

По-оптимистично изглежда проекта за строителство на база за биатлон в с. Стамболово .С решение на общинския съвет има преотреден терен за целта. Проектът не е отворен и това дава възможност да се работи спокойно и да се прецизират детайлите по цялостната му реализация.

Предстои „затваряне” на проекта по програма „Развитие на селските райони”, който касае извършените дейности по асфалтиране на улици и направа на тротоари в град Ихтиман. Договорът с общината е подписан на 29 юни 2010 г., а от своя страна общината е сключила договор с фирмата –изпълнител със съкратени срокове. Всички дейности по проекта са завършени. Получено е обаче искане от фирмата-изпълнител за допълнителни 123 000 лв. Надзорът по реализиране на проекта се е произнесъл, че няма основание за такова искане.

Отделно от това е получено искане за 49 000 лева за подмяна на бордюри. Грешка при задаване на проекта е, че не е предвидена подмяна на бордюри, а в процеса на работа се е наложило да бъдат подменени. С изясняване на детайлите около допълнителните искания на фирмата, проектът ще бъде финализиран.

Около реализирането на проекта за ремонтните дейности на ул. „Йордан Цонев”, с който вече запознахме жителите на общината, изникнаха нови факти. Оказва се, че са вложени по-малки количества бордюри от тези по проекта. . И от друга страна договорът със САПАРД предвижда направа на тротоар с плочки, а е изпълнен тротоар с асфалт.

Констатацията на проверяващите е, че са подадени неверни данни от община Ихтиман за изпълнение на проекта. При това като капак на всичко общината е подписала Акт 19 и с това е удостоверила пред изпълнителя приемането на обекта.

„Сага с продължение” – такава ще е съдбата на проекта за ремонт на ул. „Йордан Цонев” и за фирмата – изпълнител на строителните работи и за новото ръководство на община Ихтиман.

В края на съвещанието кметът на общината г-н Калоян Илиев обърна внимание на некачествената работа по кърпежа на дупките по пътя за с. Черньово. Той отбеляза, че няма да има компромиси, спрямо фирмите, които са се наели да вършат каквито и да било ремонтни дейности. „ Целта ни е през следващите 4 години като се прави нещо да е качествено. Иначе хвърляме пари на вятъра и с основание хората питат, защо се плаща за зле свършена работа!”

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ