Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[21.10.2011]

АСФАЛТИРАНИ СА ОСЕМ КИЛОМЕТРА УЛИЦИ В ИХТИМАН ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА МЕСЕЦА

Никой не може да отрече, дори най-големите скептици, че общината ни не е такава, каквато беше преди осем години. С някои от придобивките вече така свикнахме, че не ги забелязваме. И на фона на общата картина в страната, където има общини фалирали, или пред фалит, ние с гордост може да заявим, че сме една финансово стабилна община, която няма неразплатени сметки.

Финансовата стабилност ни предостави възможност да насочим усилията си към разработване на проекти за подобряване на живота в общината.

РЕКОНСТРУКЦИЯ НА УЛИЧНАТА МРЕЖА

В последните два месеца ние започнахме и завършихме един обществено значим проект, с който се извърши реконструкция на уличната мрежа в град Ихтиман. Беше извършена подмяна на 8 км асфалтова настилка, подменени бяха бордюрите по тези улици, изцяло бе подменена тротоарната настилка. В обхвата на проекта попадна също и повдигането на уличните шахти и оттоци, които са елемент от пътната инфраструктура, както и зануляванията и понижаванията във връзка с оформянето на кръстовищата, където има пресичане с ремонтираните улици.

Фирмата изпълнител Пътинженеринг, спечелила процедурата по обществена поръчка за изпълнение на обекта, както и фирмата за надзор на обекта, в лицето на инж. Явор Стоянчев, изключително коректно се отнесоха към задачата по изпълнението на проекта. Това е видно от резултатите, които се получиха. Смея да твърдя, че изпълнените строително монтажни работи или ремонтни дейности, отговарят на изискванията, които са определени и разписани в проекта. Това се доказва от многобройните проверки, около шест на брой, които бяха извършени от управляващия орган, по повод на сигнали, подадени от граждани от град Ихтиман. Бих казал, че в това няма нищо лошо, напротив, по този начин само се доказва, че общината като институция следи и отговорно подхожда към европейското финансиране, което е получила, а това е доказано по съответния ред.

Трябва да отчетем, че фирмата изпълнител работеше през цялото време със свои работници, но по настояване на общината, и най-вече на кмета Маргарита Петкова, фирмата нае и работници от Ихтиман. Сами разбирате, че за тези два месеца хората да получат препитание в най-трудните моменти е помощ, която осигурява заетост на тези строители. В момента знаем, че в строителния бранш има криза в намирането на обекти.

Преасфалтирани са приблизително 8 км улици, подменени са около 28 хил. кв. м тротоарна настилка и са подменени над 10 хил. линейни метра бордюри. Това е една задача, която по своя обем, срокове, и отговорности досега не е изпълнявана от общинската администрация. Това показва, че екипът може да се справя с тези предизвикателства.

ПРОЕКТ ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ В СЕЛО СТАМБОЛОВО

По същото време започнаха подготвителните процедурни действия за изпълнение на проекта по 321 мярка от програмата за Развитие на селските райони – „Реконструкция и подмяна на водопроводната и канализационна мрежа в село Стамболово и изграждане на пречиствателна станция на селото“. Проектът е мащабен, на стойност над 6 милиона лева. Вече може да кажем, че имаме опит в изпълнението на такива проекти, след финализирането на проекта за улиците. Това е една голяма отговорност и всички тези, които ще се кандидатират за този проект, независимо за коя от неговите части, трябва да са наясно, че следенето за сроковете, за качеството, за изпълнение ще бъде такова, каквото е било и в предходните проекти, т.е. ние се стремим да изпълняваме това, което е разписано в договорите между нас и управляващия орган.

ЕКИПЪТ НА ОБЩИНАТА ДОКАЗА, ЧЕ МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ И ИЗПЪЛНЯВА ПРОЕКТИ

Подготовката, печеленето и изпълнението на такива проекти има много голямо значение, защото то ни дава възможност да кандидатстваме и по други програми и да печелим проекти и същевременно да ги изпълняваме, така както трябва.

ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ЧАСТ

Последният месец вървеше изпълнението на част от реконструкцията на централната градска част, което обхваща реконструкция на част от алеите, изграждане на фонтан и прилежащо пространство около него. Това всъщност е начин централната градска част да придобие нов облик. В този строителен сезон ние ще се ограничим само с изпълнението на проекта в тази му част. В следващата година предстои изпълнението на останалата част от проекта.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ