Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[05.08.2011]

ПРОЕКТ „КАРТИРАНЕ И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНО СЪСТОЯНИЕ НА ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ И ВИДОВЕ – ФАЗА І”

От 15.07. 2011 г. стартира работа на терен по Дейност 4 по проект „Картиране и определяне на природозащитно състояние на природни местообитания и видове – фаза І” с изпълнител за картиране и определяне природозащитното състояние на безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, бозайници, прилепи, висши растения, мъхове и природни местообитания - Консорциум „НАТУРА България“.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”. Бенефициент по проекта е дирекция Национална служба за защита на природата на Министерство на околната среда и водите.

Повече от 80 екипа ще извършат теренни проучвания в различни периоди до края на проекта. В тях участват експерти – биолози и еколози, представители на българската научна и природозащитна общност, но ще се използва и опита на водещи чуждестранни експерти. Експертните екипи на Консорциум „НАТУРА България“ ще работят на територията на община Ихтиман в следните месеци: юли, август, септември, ноември, декември 2011 г.; април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември, декември 2012 г.; януари, март 2013 г.

По проекта, в частта му изпълнявана от Консорциум „НАТУРА България“, ще бъдат картирани 228 защитени зони в България, част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 (Директива 92/43/ЕИО), в които ще бъдат проучени 119 защитени растителни и животински вида и 87 природни местообитания. Целта е да се установи състоянието на защитените видове по определени показатели, които важат за цялата мрежа НАТУРА 2000 в Европейската общност. Изследванията ще бъдат направени по научнообосновани методики, одобрени от Министерството на околната среда и водите.

На територията на община Ихтиман ще се картират следните зони: „Черни рид”, „Попинци”, „Етрополе – Байлово”, „Средна гора”, като работата ще се извършва в землищата Венковец, Полянци, Черньово, Мухово, Бърдо, Белица.

Резултатите от проекта ще бъдат докладвани пред Европейската комисия като част от ангажиментите, който страната ни има като член на ЕС. Те са собственост на МОСВ и след тяхното цялостно приемане, в края на проекта, ще бъдат предоставени за нуждите на местните общности, съгласно политиките и процедурите на министерството. Целта е събраните и анализирани данни да се ползват не само от държавните институции, но и от местната власт, собствениците и ползвателите на земи и гори, неправителствените организации, бизнеса, научната общност. Те ще бъдат основа за разработването и изпълнението на плановете за управление на защитените зони, ще се подпомогне и извършването на оценките за съвместимост. Успешното реализиране на проекта е пряко свързано с една от основните цели на ОП „Околна среда” - намаляване и спиране на загубата на биоразнообразие, изграждането и ефективното управление на мрежата НАТУРА 2000. По този начин управлението на тази мрежа ще се базира на конкретна, надеждна и научнообоснована информация за видовете и местообитанията.

За контакт: Централен офис на Консорциум „НАТУРА България“: 02 944 51 09.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ