Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[15.06.2011]

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ПОСЕТИ ИХТИМАН

На 14 юни в Ихтиман беше официално закрит спортният сезон 2010/2011 г. Тържеството се проведе под патронажа на президента Георги Първанов. Гости на малките състезатели бяха изявени спортисти и спортни деятели. Сред тях бяха Весела Лечева – зам.-председател на БОК, Екатерина Дафовска – председател на БФ „Биатлон”, Стоян Караиванов – председател на Българската асоциация на спортистите от малките селища, Димитър Златанов – волейболист и почетен гражданин на град Ихтиман, Георги Иванов – космонавт и почетен гражданин на Ихтиман, Камен Вачев – представител на „Крафт” за България и

Стамен Иванов - почетен председател на СКБ”Стамболово”.

В големия салон на читалище „Слънце” малките шампиони бяха поздравени от кмета на Община Ихтиман Маргарита Петкова за постигнатите резултати, които са повече от обещаващи. Биатлонистите със своите купи и шампионски титли утвърдиха този спорт като водещ в общината. Волейболът бе възроден от минали победи, за да върне бързо предишната си слава. Сега наши волейболисти ни радват с класирането си в челната тройка. В леката атлетика децата печелят медали в републиканските първенства. Те израснаха като спортисти в Държавните игри на спортистите от малките селища. Първото голф игрище в Ихтиман беше базата, от която тръгна нашият състезател по голф Георги Колчаков. На турнира „Пирин голф” в Разлог от три участия младият ни спортист завоюва три първи места в началото на юни.

Всички тези победи не биха могли да се случат, каза г-жа Петкова, ако спортистите нямаха подкрепата на нашите дарителите, за което им благодаря.

От решаващо значение е и спортната база. Ние построихме физкултурния салон на СОУ”Хр.Ботев” и така предоставихме съвременна база за развитието на волейбола. Биатлонът е скъп спорт, но се намериха дарители и радетели, които осигуриха спортната база за тренировки и необходимото оборудване на състезателите. Голф игрището беше предпоставка за развитието на наш състезател и в този спорт. Основният ремонт на стадиона, който направихме, осигури база за лекоатлетите и за други спортове. Предстоящо е изграждането и на модерен стадион за биатлон в Стамболово, което ще увеличи и резултатността на спортистите ни.

Важен тласък за развитието на спорта беше и нашето домакинство на Държавните игри на спортистите от малките селища под патронажа на президента на Република България г-н Георги Първанов, който лично откри в Ихтиман ХIV и ХV Държавни игри. Тази последователност и ангажираност към спортистите от малките селища им дава криле за нови победи.

Президентът г-н Първанов поздрави шампионите, като изрази задоволството си, че през всичките години е бил трайно ангажиран със спортните игри на спортистите от малките селища, чийто домакин се утвърди в последните години Ихтиман. „Нека да е ясно, каза президентът, че красив, силен спорт се прави не само в София, но може да се прави навсякъде и Ихтиман го показва много убедително. Тук съм, защото искам да изразя своята признателност като държавен глава към кмета г-жа Петкова, към ръководството на общината, затова че въпреки кризата, въпреки недоимъка, успяваха да намерят средства, да мобилизират спонсорска подкрепа, за да може да се развива спорта в града.”

Като честити шампионските титли на всички спортисти, президентът изрази своята радост, че освен биатлона в нашия град се възражда волейбола, имаме постижения в леката атлетика и в други спортове. „Това ме изпълва с оптимизъм. В България се случват добри неща и Ихтиман е един пример в това отношение. И в спорта, и в инвестициите, и в цялостното управление. Има толкова много неща, от които големи градове и общини могат само да се поучат”.

Г-н Георги Първанов връчи почетен знак за признателност към г-жа Маргарита Петкова и общинското ръководство за цялостния принос в развитието на българския спорт.

Спортистите бяха поздравени със спектакъла на Нешка Робева „Забравени”.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ