Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[26.05.2011]

ШЕСТИЯТ ФЕСТИВАЛ „МАЙСКИ ДНИ НА ИЗКУСТВАТА” БЕШЕ ОТКРИТ С ИЗЛОЖБА НА ПЛЪСТИ

На 20 май 2011 г. кметът на Община Ихтиман г-жа Маргарита Петкова откри шестия фестивал „Майските дни на изкуствата„ в Историческия музей в гр. Ихтиман. Първата изява на фестивала беше „Изложба на български плъсти„ с автор Мариета Недкова.

Родена е в София в семейството на занаятчии. Мариета Недкова е член на Задруга на майсторите от 1987г. и на Занаятчийската камара от нейното създаване. Притежава майсторско свидетелство за народни художествени занаяти: обработка на кожа и художествен текстил.

Тя е сред малцината занаятчии, посветили време и сили за възстановяване на старинен занаят, изработка на плъсти, който води началото си от дълбока древност. Чрез специална технология на налагане на вълната се получават ефектни стенни пана, килими, шапки и дрехи.

Мариета Недкова по време на откриването на изложбата демонстрира и разказа за плъстите. „Не използваме прежда, а само фино разчепкана вълна, част от нея е и боядисана. Това е технология, дошла още от прабългарите. Те са си служели с нея при направата на юрти, подложки за седла, дрехите им също са били подплатявани по този начин. Вълната може да бъде нареждана по всякакъв начин, така че цветовете да се преливат, орнаментите да се припокриват и може да се рисува с цветни вълни както с бои” - описва работата си майсторката. Това дава богата възможност за творчество. Тя изработва предимно стенни пана, килими,шалове и шапки.

Всички посетители бяха поздравени с концерт от групата за автентичен фолклор с ръководител Милка Манова. Те изпълниха характерните за нашия район песни жътварски и сватбарски на „тресене”. Изненада за всички беше и изпълнението на трите малки певици, възпитаници на госпожа Гергана Динчева, които изпълниха няколко стари ихтимански песни.

Велина Минева

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ