Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[29.04.2011]

ОТКРИТА Е СГРАДАТА НА КМЕТСТВОТО В БЕЛИЦА

На 25 април 2011 г. в село Белица беше открита новопостроената сграда на кметството, в което се помещават още пощата, музейна сбирка и клуб на пенсионера. Гости на Белица бяха кметът на общината Маргарита Петкова, зам.-кметът Стефан Патъров, председателят на ОбС Владимир Танкишев, инж. Стоян Шопов и др.

Слово при откриването на кметството произнесе кметският наместник на Белица Симеон Васев.

Преди повече от 140 г. - каза той, - баба Мария Петрова, белишката пророчица, прави малка колиба край изворчето в близост до старото оброчище „Св. Илия” и почва своето родолюбиво дело по събиране на средства за построяване на черква. Първите набрани средства беличани заделят за построяване на къща, наречена сполучливо от хората „Общото” – първата сграда в бъдещата централна махала Черковна. Общото се превръща в символ на Белица. Било е училище на даскал Ангел Патъра, скривалище на Дякона Левски, община, кръчма, давало е покрив на бедни и несретници.

В периода на прехода пострада и Общото. Изоставено без грижи, то рухна. Необходими бяха спешни мерки за спасяването на Белица. И те бяха предприети. Подобриха се пътищата до някои от махалите, подмени се водопровода Змейов кладенец. Направи се улично осветление в осем махали. Построи се фабрика за вермикулит. Решиха се редица социална проблеми.

Назря идеята за възстановяване на Общото. Арх. Пенева и инж. Проданов изготвиха проект за нова сграда на същото място, инж. Стоян Шопов се зае със строителството.

Построяването на новата сграда не би било възможно без съдействието на кмета на общината г-жа Маргарита Петкова. Тя е единственият кмет през последните 25 г., проявила загриженост, отделила сили и време за подобряване материалните условия на живот на беличани. Благодарни сме на членовете на Общинския съвет и на неговия председател г-н Владимир Танкишев, които, с малки изключения, подкрепиха инициативата ни и гласуваха средства за осъществяването й. Благодарим на всички, взели участие и помогнали за осъществяването на нашата мечта. Специална благодарност искам да изразя на управителя на фирма „Вода BG„ нашият многоуважаван земляк инж. Стоян Шопов. Без неговата дарителска щедрост трудно бихме осъществили това прекрасно начинание.

Г-н Васев завърши словото си с думите: „Да живее и пребъде Белица.”

Жителите на селото бяха поздравени с придобивката от кмета на Община Ихтиман Маргарита Петкова, от председателя на ОбС Владимир Танкишев и от представител на фирмата „Вода BG. Сградата беше открита. Жителите разгледаха новото си кметство, поздравиха кмета на общината и кмета на Белица, като си пожелаха още родолюбиви начинания в родното село.

Танцов ансамбъл „Слънце” и вокална група „Солей” изнесоха програма за хората, уважили събитието за селото.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ