Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[28.04.2011]

ПАЛЕНЕ НА СУХИ ТРЕВИ КАТО ПРЕДПОСТАВКА ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ПОЖАРИ

Пожарна опасност и противопожарни мерки за опазване на горите от пожари

С настъпването на пролетта събраните през зимата отпадъци и такива възникнали при почистване на домовете и дворовете се изнасят и най-често се запалват. Много често обаче никой не си задава въпроса дали това е пожаробезопасно.

Оказа се, че това е така тогава, когато се спазват противопожарните изисквания. Какво трябва да спазваме:

Не бива да се палят отпадъци в близост до сгради. Паленето на открито и отдалечено място също крие опасност от възникване на пожари при наличие на тревна растителност около мястото на запалване.

При наличие на силен вятър паленето също е рисковано.

Липсата на предварително подготвени подръчни противопожарни уреди и средства за пожарогасене /пожарагасители, кофпомпи, съдове с вода, метли-тупалки и пр./ допълнително увеличава възможността за неприятни последици.

Особено опасни са запалванията на суха трева, която най-често е основният причинител за пожарите в горите. Тези пожари стават причина за изгарянето на иглолистни и широколистни горски масиви. Безотговорното палене на суха трева води до възникването на пожари и в зърнени и фуражни култури.

В тази връзка напомняме на всички, че паленето на сухи треви и стърнища е абсолютно забранено. На извършителите ще се търси най-строга административно-наказателна отговорност.

инспектор І ст. инж.Д.Метанов

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ