Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.04.2011]

„EВРОПА ЗА ДЕЦАТА, ЕВРОПА С ДЕЦАТА”

Учениците от ОУ”Д.Дебелянов” Мариета Грънчарова, Симона Бонева, Десислава Иванова, Надежда Балканджийска и Симона Росенина взеха участие в работата на заключителния форум от проекта “Европа за децата, Европа с децата”, който се проведе съвместно с представители от Испания и Словения във Велико Търново.

Участниците във форума, 180 от трите държави, работиха разделени на групи със студенти по психология от Великотърновския университет. Групите имаха за задача да направят, подредят и систематизират във вид на пирамида най-важните права на децата от цял свят. С гордост и удовлетвореност Мариета Грънчарова защити работата на трета група като говорител и успешно представи пирамидата за правата на децата. Поздрави към всички участници във форума бяха предадни от г-жа Цецка Цачева, председател на НС. Участниците завършиха своята работа като предадоха своето послание към народните представители за успешно и рационално изпълнение и зачитане правата на децата “Моите детски права в Европа”.

Вечерта учениците се насладиха на спектакъла “Звук и светлина” в Царевец, който остави в съзнанието на всички наблюдаващи една съдба на един силен български народ, който заслужава да слуша “Многая лета”.

Децата от трите страни станаха свидетели на представянето на историята и съвременното развитие на България, Испания и Словения под наслов “Имам право на родина, обичаи и традиции”. След това учениците се разходиха из Арбанаси, като посетиха Етнографския музей и историческата църква “Рождество Христово”, защитени от ЮНЕСКО.

Учителите посетиха училища във Велико Търново и взеха участие в откритите уроци по преподаване на права на децата. Състояха се и дискусии и обмен на ноу-хау между преподавателите.

Учениците във форума се убедиха, че правата са неразделна част от задълженията им като ученици и всички заедно трябва да работят за съхраняване на детските права и тяхното ежедневно приложение.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ