Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[01.04.2011]

ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВЪЗГЛЕДИ НА НАШИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ

На 28.03. 2011г. в аула “Максима” на СОУ “Христо Ботев” гр. Ихтиман се състоя презентация на икономическите възгледи на българските възрожденци. Организатори и участници бяха учениците от икономическите паралелки с профил “Туризъм”. Специални гости бяха заместник-кмета на Община Ихтиман г-н Стефан Патъров и ученици от ОУ”Димчо Дебелянов”.

Под лидерството на екип ученици от IХб клас беше представена малко позната страна на едни от най-видните ни български възрожденци – техните икономически идеи, приноса им за стопанското развитие на предсвобожденска България като част от обществения процес на преход от средновековния към буржоазния свят. Бяха представени икономическите виждания и теории на Константин Фотинов, Иван Богоров, Петко Р. Славейков, Любен Каравелов, Георги С. Раковски и Христо Ботев.

Икономиката е в основата на обществено-политическото развитие на обществото, на начина на живот на хората и затова не е случайно, че едни от най-великите българи са били и икономисти. Със своя интелектуален и духовен потенциал те допринасят за просъществуването, напредъка и бъдещето на България. Техните възгледи са актуални и днес, духът на тяхната икономическа мисъл е и в нашите съвременни разбирания, намерения и програми.

Затова трябва да помним, да се гордеем, да вярваме и да се стремим!

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ