Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[24.03.2011]

ЗА АКТУАЛНИТЕ ЗАДАЧИ НА ОБЩИНАТА

Стефан Патъров

зам.-кмет на Община Ихтиман

Преброяването в общината

В периода от 1 до 28 февруари се направи преброяване на населението и на жилищния фонд. Създадохме добра организация за безпроблемното му протичане. Надявам се към края на месец март да имаме статистическите данни за броя на населението в общината.

Общинско горско предприятие

Новият Закон за горите, който вече е обнародван в Държавен вестник и влиза в сила от 8 април, изправя общината пред предизвикателството като собственик на 50 % от горския фонд на територията на общината. Ние ще трябва да изпълняваме функции, които досега ги е изпълнявало Държавното лесничейство. Новото в този закон е, че на всички собственици на гори вече се дават равни права и задължения, отговорности и упражняване на контрол по отношение на собствеността. За тези си дейности ДГС като структура ще получава субсидии от държавния бюджет, от отчисленията, които се правят за горския фонд, докато общината ще трябва за тези дейности да заделя средства от собствения си бюджет.

Изправени сме пред предизвикателство и по отношение на кадровото обезпечаване на структурата. Специалистите в горския сектор, особено кадри с висше лесовъдско образование и хора с лиценз, не са чак толкова много и може би за пореден път ще се отиде на варианта за съжаление тука да се назначават хора, не от нашата община.

И тази година, както и предходните, осигуряването на дърва ще бъде по изпълнявания досега начин, който доказа ефективността си. В закона понятието гола сеч не съществува, т.е. – това, което е било преди три години на практика никога не може да бъде прилагано, той като няма законов момент за изпълнението му.

По интересен е въпросът, който интересуваше гражданството, за присъединяването на ДГС – Ихтиман към ДГС – Костенец. Благодарение на усилията на кмета, на всички общински съветници и на обществеността на град Ихтиман, за което трябва да благодарим за активната гражданска позиция, не се допусна ДГС да отиде в Костенец. В новия закон не е ясно как ще бъде решен този въпрос и ние сме в активна готовност да вземем отношение, ако има нещо различно от сегашната ситуация. Това е много важно, за нас не е безразлично това, което се случва на територията на Държавното горско стопанство и на общинското, защото гората е една и съща независимо от типа на собственост.

Газификация

В предишни броеве на бюлетина беше започната темата за газификацията на Ихтиман. В настоящия момент фирмата „Рила газ” е депозирала конкретни работни проекти за изпълнение на газификацията, те са в две части – изграждане на АГРС и трасето в града. Фирмата изпълнител действа много мудно. Ако беше предприела тези строителни дейности преди години, сега нашият град щеше да има газ. Към настоящия момент фирмата още не е започнала работа, независимо от това, че има издадено разрешение от общината. В него има ограничителни условия за уличната мрежа, по която ще преминава трасето. През 2007 г. фирмата е предупредена за намерението да разкопаваме улици за топлопреносната мрежа, приканихме ги по същото време и те да изпълнят трасето по вътрешно градската мрежа. Фирмата не направи това и сега се налага да ползва алтернативни маршрути. Извършиха се промени в работните проекти, за да се изпълнят и двете условия - да се прокара трасето и да се спазят предписанията на ДФ”Земеделие” – т.е. 5 години от асфалтирането на улиците да не се разкопават.

Независимо от нашите желания фирмата не е представила разчети да се видят какъв брой абонати са изявили желание да се присъединяват, какви са разчетите като ценово изражение за присъединяване и закупуване на оборудване. Може би в един по-късен етап, ако те го направят, хората ще могат да си направят реалната преценка кой от видовете отопление е по- изгоден икономически. Общината като орган на местното управление не е спряла нито един от вариантите за отопление на населението.

Асфалтиране

Отсечките Живково – Веринско – АМ Тракия и Ихтиман – Вакарел са част от републиканската пътна мрежа. За тях кметът многократно е отправял питания и искане да бъдат възстановени. Усилията на общината да промени тежкото състояние на пътищата за съжаление все още не са довели до желания резултат.

Усилията на общината и тази година ще са в две посоки - довършване на задачата, която е преходна от 2010 г. за доасфалтиране на улици в град Ихтиман и по изпълнение на капиталовата програма ни предстои пак асфалтиране в град Ихтиман. Миналата година старта беше даден в село Вакарел, тъй като може би от 20 години там не е полагана асфалтова настилка. Сега ситуацията в селото е коренно променена и това личи по становището и мнението на хората, които са изразени в поредицата от срещи, които кмета прави с хората от селото.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ