Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[24.03.2011]

КМЕТЪТ НА ИЛЯВО ПОСЕТИ ИХТИМАН

По покана на НСОРБ в България пристигна инж. Хосе Агостино Рибау Естевес, кмет на Иляво, Португалия. Той посети град Ихтиман, отдавна побратимен с португалския град. Връзките в последните години бяха прекъснати, но посещението на кмета постави едно ново начало, когато договорът за побратимяване ще се поднови.

На работна среща в общинска администрация, на която присъстваха зам.-кметът Стефан Патъров и секретарят Петър Янински, кметът на Община Ихтиман Маргарита Петкова запозна своя колега с тенденциите в развитието на общината, културата и спорта. Сподели за спечелените проекта по Европейските фондове, за социалните и инфраструктурни проекти.

Кметът на побратимения град в Португалия представи община Иляво – 706 кв. км площ, 40 хил. жители, 20 хил. жители, от които живеят е града. Общинският бюджет е 50 млн. евро. Безработните са значително по-малко от Ихтиман - 1500 човека, цигани, половината от тях не искат да работят, живеят от помощи, безработицата е 7% в Иляво, а в Португалия 11 %.

От кметовете на двете общини беше подписано споразумение за партньорство по проект: „Проучване и прилагане на добри практики за ефективно управление на местно ниво в Община Ихтиман” по Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Проектът включва дейности като проучване на практиките на работа на общините партньори и на европейско ниво, създаване на програма за обучение на учебно пътуване в Португалия, където ще бъде натрупан и практически опит. Ще бъде направен анализ на практиките на добро управление в община Ихтиман и община Иляво, ще се разработи и Програма за добро управление в община Ихтиман, ще се проведе кръгла маса.

Инж. Хосе Агостино Рибау Естевес прояви интерес към историята и културата на Ихтиман. Посети Историческия музей и картинната галерия. В Дневния център за деца с увреждания гостът се запозна с работата на центъра и сподели португалския опит в тази насока. В програмата беше включено и посещение в соларния парк в Садината и в ТЕЦ на биомаса.

Кметът на Иляво благодари за сърдечния прием и изрази увереност, че побратимяването на двата града ще бъде възстановено.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ