Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[15.03.2011]

ПРОТИВОПОЖАРНИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА ОГНЕВИ РАБОТИ

ОПАСНОСТИ, СВЪРЗАНИ С НЕПРАВИЛНОТО БОРАВЕНЕ С АПАРАТИ И СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОГНЕВИ РАБОТИ

С настъпването на пролетта все по-често се забелязват хора, които прибягват до извършване на огневи работи, къде с цел ремонт на огради, врати, автомобили, така също и с цел нарязване на метални конструкции, резервоари и пр. Оживява се строителството на сгради и съоръжения, където също се използват отделни съоръжения за извършване на огневи работи.

Това обаче крие редица опасности от възникване на пожар. Кои са те?

Преди всичко се наблюдава, че “специалисти” в това отношение може да се видят навсякъде. Хора без нужната квалификация използвайки, нестандартни самоделни уреди се “пробват” в професията, без да спазват елементарни противопожарни изисквания.

Хора, притежаващи нужната квалификация, понякога надценяват своите възможности и пренебрегвайки задължителни условия за пожарна безопасност също допускат грешки.

Извършването на огневи работи е процес, свързан с отделянето на голямо количество топлина, водещо до разтопяване на металите. Този процес е пожароопасен както по време на извършването му, така и след това до изстиване на метала. Ето защо противопожарните мерки, които се вземат, трябва да са адекватни на всички фази от извършването на дадена огнева работа, както преди,така и по време и след завършването на огневите работи.

Ето някои по-важни съвета, които могат да се дадат по това направление:

Преди започване на огневите работи почистете добре мястото от горими материали. Осигурете си подръчни противопожарни уреди.

По време на извършването на огневите работи спазвайте инструкциите на завода производител на апарата, с който боравите. Бъдете концентриран и внимателен. Преди да подадете първата искра помислете не се ли крие някаква опасност, която до този момент ви е убягнала. В никакъв случай не заварявайте /не режете/ затворени съдове, които са ви непознати и не знаете какво е било тяхното съдържание преди това.

След приключване на огневите работи приберете апаратите и съоръженията на безопасно място и организирайте наблюдение в продължение на 2 часа.

гл. п-р Апостолова

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ