Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[31.05.2010]

КУЛТУРНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЙСКИЯ ФЕСТИВАЛ

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОБИЧАЯ ТОПЕНЕ НА ПРЪСТЕНИ

В музея зрителите се пренесоха в отминалите години, когато на Васильовден нашите предци са спазвали обичая Топене на пръстени. Кръжокът по етнография към музея с ръководител Велина Минева, научили репликите си на ихтимански диалект, пресъздадоха автентично избора на кумата и подкумата за спазване на традицията. Напомниха, че тя трябва да е майчина и бащина, т.е. да не е сираче. Наричанията за всяка мома от хорото бяха същите, каквито са били в действителност преди много години и са вълнували тогавашните моми, вярвали, че това предрешава бъдещата им съдба.

Интересните събития от отминалото време бяха допълнени и от акапелното изпълнение на хор с ръководител Магдалина Тенекева. А към хорото на момите се присъединиха и танцьорките от ансамбъл “Слънце” с ръководител Анелия Нейкова.

Сътрудничеството между трите състава – за песни, за танци и за етнография, обедини усилията на всички към едно желание – да се покаже в пълнота обичая, с неговите песни, с танците, с конкретните взаимоотношения, вярвания и трепети на българката от миналото.

Отличното представяне на съставите, синхрона между тях, остави впечатление у зрителите за краткост на представлението. И това беше най-вярната оценка за труда на участниците.

Беше поставено едно ползотворно начало на взаимодействие между индивидуално представящите се досега състави, получило пълното одобрение на зрителите. Надяваме се да бъдем свидетели на нови сполуки в тази насока.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ