Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[31.01.2011]

ПРОЕКТ “ЛИЧЕН АСИСТЕНТ” В ОБЩИНА ИХТИМАН

На територията на община Ихтиман от ноември 2010 г. стартира проект “Подкрепа за достоен живот”. Водеща организация по проекта е Агенция за социално подпомагане, а община Ихтиман се явява партньор. Чрез този проект се постига децентрализиране на услугата “Личен асистент“, която до момента традиционно е предоставяна от Агенцията за социално подпомагане на територията на цялата страна. Създаването на възможности лицата с трайни увреждания да участват активно в планирането на услугата, определянето на индивидуален бюджет и избора на личен асистент е една от важните цели на проекта. Промяна в разбирането в обществото за ролята на личния асистент се явява наложителен фактор. Дейността на личния асистент би трябвало да се възприема като социална услуга а не като дейност, извършвана от членове на семейството.

Реализирането на проекта би осигурило качествена грижа в домашна среда на хора с увреждания чрез повишено качество на грижа, както и да се създаде възможност за професионално развитие на членове от семейства, в които има лице с трайно увреждане.

Проектът се реализира на три етапа:

І-ви етап: Документи се подават от 08 до 22 ноември 2010 г;

Предоставяне на социалната услуга - 14 месеца, от 10.01.2011 г.;

ІІ-ри етап: Документи се подават от 10 до 24 януари 2011 г.;

Предоставяне на социалната услуга - 12 месеца, от 10.03.2011 г.;

ІІІ-ти етап: Документи се подават от 08 до 22 ноември 2011 г.;

Предоставяне на социалната услуга - 2 месеца, от 08.01.2012 година.

За ползватели на социалната услуга могат да кандидатстват хора с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа /обслужване/, в т.ч. деца с трайни увреждания.Изискванията на които трябва да отговарят желаещите да кандидатстват за социалната услуга са:

- лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ;

- лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ, както и

- лица с по-нисък процент на трайно увреждане - с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите;

- деца на възраст до 16 години с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 години с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ или с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите.

За лични асистенти по проекта могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст, отговарящи на едно от следните изисквания:

- безработни лица

- трудово заети лица: наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд

- неактивни лица /студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране- в трудоспособна възраст/, които могат да извършват допълнителен почасов труд. Поощрява се включването на трудоспособни лица, които са т. нар. външни за семейството, с цел включването на зависимите членове на семейството, в което има лице с трайно увреждане в социално-иконочическия живот.

От 10.01.2011г. в община Ихтиман са назначени 10 лични асистенти на първи етап от реализирането на проекта. Те обгрижват 10 лица с трайни увреждания.

От 10.01.2011г. стартира прием на документи по втори етап на проекта “Подкрепа за достоен живот“, чрез който Агенцията за социално подпомагане, в партньорство с Община Ихтиман, предоставя социалната услуга “Личен асистент“.От 10.03.2011г. ще бъдат назначени 21 лица.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ