Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[20.01.2011]

ОТНОСНО ЕПИЗООТИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЩИНАТА

На 18 януари 2011 г. в гр. Ихтиман и стопанския двор на с. Стамболово се проведе акция по умъртвяване на 9 телета и 26 овце. Въпреки че изследванията за шап бяха отрицателни, крайната мярка се наложи поради необходимостта от превантивен контрол с цел профилактика, ограничаване и ликвидиране на тази болест.

Общинската администрация приканва жителите на община Ихтиман да продължат да спазват правилата за биосигурност и предписанията на компетентните длъжностни лица. В съответствие с решенията от заседание на Общинската епизоотична комисия, проведено на 14.01.2011 г., и в изпълнение на заповед № 31 от 17.01.2011 г. на кмета на община Ихтиман са въведени следните строги превантивни мерки:

1. Забранява се използването на пасищата и водопоите. Възприемчивите към заболявания животни да не се извеждат на паша при никакви обстоятелства.

2. Забранява се достъпа на външни лица в животновъдните обекти.

3. Забранява се продажбата на животни на пазарите и тържищата.

4. Засилва се контролът на превозни средства, транспортиращи животни, основно с регистрация от област Бургас и буферната зона (областите Варна, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали). Ще се проверяват ветеринарно медицинските свидетелства, придружаващи животните.

5. Организира се наблюдение на движението и поведението на възприемчиви животни в ловните стопанства – сърни, елени, диви свине.

Лицата, които нарушават цитираната заповед, която е поставена на таблото на сградата на общинската администрация и съобщена на кметовете на кметства и кметските наместници, ще бъдат санкционирани по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Незабавно трябва да се уведомяват компетентните органи при намиране на трупове на възприемчиви животни (говеда, овце, кози, свине, сърни, елени и др.), както и при съмнения за присъщи за болестта шап признаци, а именно:

- поява на афти или ранички по устата и копитата;

- остра куцота;

- повишено слюноотделяне;

- треска;

- значителен спад в млеконадоя при млекодайните крави.

Сигналите следва да се отправят на следните телефонни номера:

- 0724 82381 – Общинска администрация – Ихтиман

- 0724 82514 – д-р Генадиев – главен ветеринарен инспектор

- 0721 60690 – д-р Добрев – директор на РВМС – Софийска област

- 0721 60192 – д-р Костов – отдел “Здравеопазване на животните” при РВМС

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ