Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[17.11.2010]

АСФАЛТИРАНЕ НА УЛИЦИ В ОБЩИНАТА

Асфалтирането на улиците във Вакарел

През месец април беше финализирана процедурата за избор на изпълнител за асфалтиране на улици в Ихтиман, селата Вакарел, Живково, Стамболово, Черньово, Полянци, кв. Изток и 4-класната пътна мрежа, в т. ч. и пътят за Мотел Ихтиман. Фирмата, която спечели търга, е ГБС, която е една от най-добрите в бранша с достатъчно на брой техника и специалисти. Асфалтирането започна през есента поради процедурни изисквания, изискващи технологично време.

Асфалтирането започна от района на село Вакарел, където се положиха над 7000 кв. м. нов асфалт или близо една четвърт от общото количество асфалтирана площ. От 20 години в селото не е полаган асфалт във вътрешно уличната мрежа. Сега това се получава поради доброто сътрудничество между кмета на общината, кмета на селото и общинските съветници.

При подбора на улиците е следван принципът да се ремонтират главни входно изходни артерии като ул. Младост”, чрез която се осъществява връзката с магистралата, натоварени улици като „Цар Симеон”, „Елин Пелин” и „Асен Златаров” около здравната служба, „Христо Смирненски”, „Св. Патриарх Евтимий” и улици, на които е извършен ремонт и цялостна подмяна на водопровода.

В едно обаче жителите на Вакарел трябва да са сигурни, а то е че проблемите на селото, като най голямо село в Община Ихтиман са постоянно в полезрението на администрацията и ръководството и ще се опитваме стъпка по стъпка да ги решаваме, въпреки, че понякога това се случва по-бавно от колкото би ни се искало.

Асфалтиране на улиците в Ихтиман

Стартираха две процедури за избор на обществени поръчки за асфалтиране. Едната касае капиталовата програма на Община Ихтиман, а втората - средства за асфалтиране по програмата за развитие на селските райони. Първата поръчка вече е факт. Има спечелил изпълнител – Главбулгарстрой, който от 28 октомври започна изпълнението на асфалтирането по тази поръчка. Приоритет бе даден на асфалтирането в най-голямото село от общината Вакарел, където то вече е факт.

Вторият етап – това е асфалтирането на четвъртокласната пътна мрежа с 4 отсечки. Най-невралгичната е Ихтиман – Мотел Ихтиман, която е най-натоварената. Следващата е пътят Венковец – Боерица – Живково – ж.п. гара Ихтиман – пътя за село Стамболово до фабрика „Форнетти”. В момента тя е вече почти пред завършване и ще бъдат финализирани окончателните работи. В същото време се работи и в село Живково. Там от 20 години не е полаган асфалт. Улиците на селото, които са връзката с път 3 822 и пътя за Боерица и Венковец, вече са готови. В момента започва изграждането на пътя Ихтиман – Стамболово от 4 класната пътна мрежа, като се смята, че до 20 ноември този път ще бъде завършен. Остават последните две отсечки от 4 класната пътна мрежа, която е общинска, това е Ихтиман – Черньово – Полянци. По нея ще започне да се работи, в случай че метеорологичните условия позволяват това. Същото важи и за отсечката Веринско – Борика. Дължа да кажа на гражданите, че двата участъка Веринско – Живково са част от участък от път 3 клас, ІІІ- 8223.

Какво сме направили като администрация. За пореден път сме сезирали Агенция „Пътища”, областния управител и управителя на Областно пътно управление за тревожното състояние на този път, който на практика е неизползваем. Същото сме направили и за пътната отсечка Ихтиман – Вакарел, като с много тревожно писмо за пореден път и съгласувано с Комисията за контрол по строителството сме сигнализирали, че този път е алтернатива на АМ „Тракия” и в случай, че се появи инцидент по магистралата или при влошени метеорологични условия тя бъде затворена, движението неминуемо ще бъде пренасочено по стария път, който е почти неизползваем. Искам да кажа нещо, което държа гражданите да знаят, и това е, че път ! – 8 в регулация от табелата на град Ихтиман при входа откъм София до изхода за Пловдив е задължение на общината да го поддържа, съгласно подписано споразумение с АПИ. Тази пътна отсечка за пореден път беше отремонтирана от общината, в момента пътят е проходим и се прави връзка с новия път, който извежда трафика на камионите за Дупница и за Самоков. Така че този участък е изключително важен и стои постоянно на нашето внимание като важна пътна артерия.

Държа да отбележа, че след приключването на това, което изброих, вече започнахме асфалтирането на улиците в град Ихтиман. След анализ на транспортната схема приоритет беше даден на пътните артерии, които се явяват алтернативни трасета на централната улица, които биха разтоварили движението на трафика от всички улици от град Ихтиман. Затова започнахме асфалтирането от улица”6 септември”. Много спекулации се чуха за това, че тази улица не трябвало да се прави. Напротив, тя е една от най-важните заедно с ул. „С. Врачански” . Тази улица прави връзка с ул. „Йордан Цонев” , която беше отремонтирана, с ул. „Княз Борис !”, с ул. „Хаджи Димитър” и с ул. „Хр. Смирненски”. Това са едни алтернативни трасета, които хем създават удобна транспортна връзка за гражданите и за транспортните средства, хем помагат с оглед на предстоящите ремонти. Напролет, когато ще започнем цялостното асфалтиране на тези улици, на които миналата година подновихме водопровода, да може да се даде алтернативно трасе , по което гражданите да могат да преминават безпрепятствено по улиците на град Ихтиман, хем да може фирмите, които ще изпълнят асфалтирането да не бъдат притеснявани. Не маловажен е проблемът, че това е трасето за автомобилите със специален режим на движение – автомобилите на пожарната и на полицията. Поради невъзможността сега да преминава по ул. „Софроний Врачански” пожарната се изправяше пред затруднения да стигне до площад „Клисарци”. Сега, минавайки по отремонтираната ул.”С.Врачански”, излизайки на ул.”Ал.Стамболийски” достъпът до площад „Клисарци” и до втори квартал на града е много лесен. Това дава логическо обяснение защо ремонтът се започва от тази улица.

Искам да кажа, че доста от улиците са предвидени за асфалтиране, но ще се ограничим в настоящия момент да работим до 20 ноември, следейки прогнозите за времето. Ние не искаме да допускаме влошаване на качеството на строителните работи, поради работа в неподходящи условия. Напролет, в новия строителен сезон всичко това, което остава, а то не е малко, ще продължи да се прави.

Моля гражданите да проявят разбиране за неудобствата, които им създаваме, но иначе няма как да бъдат решени тези проблеми.

Другият сериозен проблем е желанието на гражданите да се присъединяват към ВиК и канализационната мрежа. Общината не е забранявала изпълнението на такива дейности, но се е стремяла това да става по установените правила. Така повреденият участък се ремонтира качествено.

Важен момент, който трябва да се спомене, това е тревогата на администрацията по отношение ползването на тротоарите и най-вече струпването на техника, на строителни материали, стоварването на дърва върху отремонтираните участъци. Това е проблем, които не стои от сега и който в бъдеще ще продължава да пречи на това, което прави общината. Апелирам към гражданите да бъдат съвестни към това, което правим, хем като граждани, хем като данъкоплатци. Само така ще опазим това, което е направено.

За да ни е чисто и уютно родното място, усилията трябва да бъдат взаимни.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ