Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.11.2010]

ВНИМАНИЕ! НЕОБИЧАЙНИ ПОЖАРИ В ПОЛСКИЯ И ГОРСКИЯ ФОНД

Във връзка с възникналите високи температури в последните дни масово в страната се наблюдава усложняване на пожарната обстановка вследствие палене на сухи треви и стърнища. Пресен е примерът с пожара, възникнал в околността на гр.Етрополе, който вече 4-5 денонощия не може да бъде овладян и за гасенето му се мобилизира голям човешки и технически ресурс.

В тази връзка призоваваме населението на общината да бъдат изключително бдителни и отговорни в действията си. Специално внимание обръщаме на земеделските стопани, които често прибягват до изгаряне на неожънати посеви и стърнища. Напомняме им , че съгласно чл.6,ал.1,т.2 от Закона за опазване на земеделските земи абсолютно се забранява паленето на стърнища и растителни отпадъци.

Особено опасни са запалванията на суха трева, която най-често е основният причинител за пожарите в горите. Посетителите на горския фонд трябва да знаят, че паленето на огън става само на определени за това места, които са обезопасени и обозначени с указателни табели. Тези пожари стават причина за изгарянето на иглолистни и широколистни горски масиви.

На извършителите ще се търси най-строга административно-наказателна и съдебна отговорност.

Напомняме на гражданите на Община Ихтиман, че в случай на пожар трябва да оповестят Районното управление:”Пожарна безопасност и спасяване” на тел.160 или тел.112.

инсп. І ст. инж.Метанов

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ