Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[28.10.2010]

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ НИШ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ИХТИМАН

На 25 и 26 октомври делегация от община Пантелей, град Ниш, Република Сръбска, направи официално посещение в Община Ихтиман. Делегацията беше водена от кмета на община Пантелей г-н Славиша Динич. Община Пантелей е една от петте общини, на които е разделен административно 300 хилядния град Ниш.

Зам.-кметът на общината Стефан Патъров и секретарят Петър Янински запознаха гостите с основните насоки в развитието на общината. Те проявиха особен интерес към работата ни в сферата на енергийната ефективност. Бяха впечатлени от постигнатото от една малка българска община в тази насока. Общинарите от Ниш потърсиха нашия опит. Зам.-кметът припомни откъде тръгна общината преди години, за да може по време на криза да икономисва от улично осветление и отопление по 30%. Подмяната на уличното осветление и включването към централно отопление са основните проекти, водещи до икономии. Санирането на училищата и детските градини също не е за подценяване за намаляването на разходите.

В разговор с кмета на общината Маргарита Петкова бяха разисквани въпроси, отнасящи се до съдействието на общината на инвеститорите.

Делегацията разгледа соларния парк в село Пауново. Емилиян Боев от „СънСервиз” ООД запозна гостите с отделните етапи в изграждането на парка. Насочи вниманието им към основните изисквания, без които не може да бъде изграден един соларен парк. Отговори на всички въпроси, отнасящи се до мощността на произвежданата енергия, продажбата й на НЕК, дори за охраната на парка и защитата на соларните батерии от гръм. Делегацията посети и втората соларна централа край Ихтиман, която наскоро беше пусната в експлоатация. Ниш е град, подходящ за изграждане на соларни паркове, така че видяното и наученото тук, в Ихтиман, беше ценно като информация за кмета на община Пантелей г-н Динич.

Търсенето на възобновяеми енергийни източници, започнало преди години в Ихтиман, сега е на дневен ред и в Ниш. Високите цени на газта оскъпяват отоплението и се търси начин за икономии от това перо за издръжка на публичния сектор. Опитът на Ихтиман се оказа много полезен за общинарите от Ниш.

Делегацията посети и топлоцентралата на биомаса в Ихтиман. Беше проследен работния цикъл, бяха показани нагледно предимствата на този вид алтернативно отопление. Любомир Тодоров, управител на „БиоПаур” АД запозна гостите с предимствата на отоплението с дървесни отпадъци. Най-важното е по-ниската цена, необходима за отоплението, и местната суровина. Не е за подценяване и екологичния и социалния ефект от отоплението с ТЕЦ на биомаса. Община Ихтиман е икономисала около 30% след пускането на централата в експлоатация.

В общинска служба”Земеделие” гостите бяха запознати от инж. Велкова, началник на службата, с работата със земеделските производители, за да бъдат спазени европейските изисквания, с някои от основните изисквания, поставени на страната ни, преди присъединяването ни към ЕС. Отбеляза, че субсидиите, давани от ЕС, са довели до увеличаване на обработваемите площи в общината. Ползата беше взаимна. Инж. Велкова разбра как в съседна Сърбия общината подпомага производителите и организира млекопроизводителите в сдружения.

Особено вълнение гостите изпитаха в късно античната крепост Маркова механа, елемент от крепостна система Траянови врата. Отбелязаха, че в Сърбия подобна историческа реликва не би останала без активната намеса на държавата за опазването й.

След видяното тук, на тръгване делегацията изрази своето намерение да изпрати експерти в нашия град, които да продължат работата по използването на възобновяемите енергийни източници на научно и техническо ниво.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ