Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[07.08.2006]

ОТКРИТ Е ОБЩИНСКИ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

През юли започна работа общински дневен център за интеграция и рехабилитация на деца с увреждания в Ихтиман. Вече са записани около десетина деца на възраст от 3 до 7 години. Някой от тях посещават детска градина, други не.

Центърът се ангажира с проблемите на децата с увреждания. Специализиланото обучение ще позволи да се обърне навреме внимание на проблемите, за да се преодолеят, а децата да не се чувстват изолирани от обществото. Уврежданията, които ще бъдат преодолявани под грижите на дефектолози и логопеди, са: аутизъм, зрителни нарушения, детска церебрална парализа, умствена изостаналост, речеви нарушения .

През летния сезон Звезделина Кацарова, Людмила Русенина, Надежда Стоименова и Цветелина Николова отделят от свободното си време и работят доброволно, за да поставят началото на една отдавна чакана добрина. Те са специалистите, които трябва да убедят родителите, че техните деца не се нуждаят от скриването им зад стените на домовете, а от съвсем друг начин на реакция. За децата трябва да се грижат специалисти, които да намалят или да отстранят уврежданията. А когато тези учителки имат амбицията наистина да помогнат, тогава и резултатите са гарантирани.

Звезделина Кацарова и Людмила Русенина потърсиха опита на самоковските си колеги. В Самоков те се убедиха, че такъв център е необходим и ползата е безспорна. Имат уверението на Димитринка Миленкова, учредител на сдружение “Довери ми се” в Самоков, функциониращ от три години, че ще включват и ихтиманския център като партньор в бъдещи проекти.

Звезделина Кацарова сподели първите си впечатления. Колкото по-рано се започне работа – каза тя, - относно коригиране на нарушенията на децата, толкова резултатът е по-добър. Досега такъв център не е имало. Много от родителите се притесняват, че децата им имат заболяване, това е грешка. Съветвам родителите да се обърнат към специалисти и да потърсят необходимата помощ. Хуманното отношение към детето, възпитавайки го съобразно неговите интереси и потребности, е важно условие за неговото пълноценно израстване, необходима е подкрепата, защото тези деца са част от нас и бъдещото поколение на България.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ