Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[01.07.2010]

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ

УСТРОЙВАНЕ НА СКЛАДОВЕ ЗА ЗЪРНО И ФУРАЖ

Пожарната опасност за житнозърнените култури започва с настъпването на восъчната им зрялост. Всяка небрежност с огъня или искра от машини, електрически кабели, проводници и гръм може да причини стихиен пожар. За кратко време могат да бъдат опожарени стотици декари житнозърнени култури, скъпа селскостопанска техника, гори или тонове фураж. За да не се допускат материални и човешки загуби по време на прибиране на житнозърнените култури и тревния фураж, трябва строго да се спазват противопожарните изисквания ,определени с Наредба №І-153/23.07.1999 г. за опазване на посевите ,зърнените храни и фуражите от пожари.

Голяма е отговорността на механизаторите и водачите на моторни превозни средства.

Те трябва да започват работа на полето само след като масивът е разпарцелиран, а машините се намират в пълна техническа и пожарна безопасност. Селскостопанските машини и другата техника се комплектуват с необходимите противопожарни уреди и съоръжения. По време на работа е необходимо те да се движат между откосите от слама, да не спират между тях и да не се допуска боксуване на автомобилите при движение през стърнищата, фуражните площадки и до купите от груб фураж. Те трябва да поддържат ред и чистота на работните места и своевременно да почистват двигателите, акумулаторите, искрогасителите, гориво- и маслопроводите, електрическите проводници и други уязвими в пожарно отношение възли от наслоения прах, горими растителни отпадъци, масло и др.

Преминаващите покрай житните масиви, пастири, пчелари и пр. , не трябва да хвърлят неизгасени фасове, както и да не палят огън. Паленето на сухи треви и стърнища е основна причина за възникването на пожари в полския фонд, поради което напомняме, че нормативните актове категорично забраняват това.

Инспектор І ст. инж. МЕТАНОВ

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ