Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[22.05.2007]

НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ИСТОРИЯТА НА ИХТИМАН

За пръв път от 1989 година в Ихтиман се говори за история. Това мнение, изказано от историка Станислав Владимиров, показва значението на проведената научна конференция в нашия град. Историческият музей и клуб “Съхрани българското” успяха да осигурят участието на уважавани историци, свързани с нашата община или пишещи за нея.

Гостите разгледаха експозицията на музея, след което посетиха манастира “Свети Спас” и Траянови врата. Тук, сред руините, Веселка Гълъбова изнесе беседа за военното укрепление. По-късно в Ихтиман започна конференцията. Участниците бяха поздравени от кмета на общината Маргарита Петкова. Емил Илиев, съветник на президента, прочете поздравление от президента Георги Първанов, В него пише:”Приветствам ви най-сърдечно, че в деня, посветен на историята на града, провеждате научна конференция и правите премиера на едно научно издържано , богато и добре оформено издание, което ще заеме своето достойно място в областта на краезнанието. “. И по нататък: “Дълбоко съм убеден, че морално право и отговорност да изследват сложността ни и противоречиво историческо минало имат преди всичко българските историци, които са доказани професионалисти. Желая успешна и ползотворна дискусия на колегите.

Използвам случая да поздравя всички жители и гости на Ихтиман с предстоящия празник на града.”

Конференцията продължи, като проф. Трендафил Митев представи книгата на Веселка Гълъбова “Историята на Ихтиман”, като даде висока оценка за достойнствата й. “Тази книга трябва да се оцени като постижение не само за град Ихтиман и неговата културна общественост. Тя се нарежда сред най-добрите достижения в жанра, наречен “краезнание”. Това мнение се потвърди и от другите изказали се.

Конференцията продължи с научни съобщения от проф. Маргарита Ваклинова, Веселка Гълъбова, гл. ас. Александър Антонов.. Проф. Владимир Мигев постави на вниманието моменти от новата история на Ихтиман. Ст.н.с. Румен Ковачев разкри документи от Инстанбулския османски архив, свързани с исторически моменти от нашия град.. Ихтиман по време на Възраждането беше предмет на научното съобщение на проф. Петър Чолов. За участието на вакарелци в Априлското въстание говори проф. Трендафил Митев. Читалищното дело във Вакарел беше предмет на научните изследвания на Станислав Владимиров.

Участниците на конференцията оцениха по достойнство усилията на музея и на общината да съхраняват бългорското, да издирват факти,свързани с историята на общината. Всички дадоха съгласието си да предоставят научнвите си съобщения на общината, за да бъдат издадени в книга. Така тази конференция ще остави трайни следи и след приключването си.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ