Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[16.11.2007]

ЕКОЛОГИЯ. ДЕЙНОСТИ В СЕКТОР “ОКОЛНА СРЕДА”

Нормативна база.

На 18.06.2004 г. ОбС с решение №136 приема Програма за управление на отпадъците на основание чл. 29 от Закона за управление на отпадъците. Промените в нормативните актове наложиха актуализация на програмата, която беше приета от ОбС на 27.07.2007г. с решение №807.

През 2006 г. беше изготвена от общинската администрация Програма за опазване на околната среда. Тя беше приета от ОбС на 17.11.2006 г. с решение №698. - стратегически цели залегнали в програмата относно отпадъците: частична рекултивация на съществуващото депо; участие в изграждането на ново регионално депо; поетапно почистване и рекултивиране на всички нерегламентирани сметища; възстановяване на замърсени терени; преустройване на депото за производствени отпадъци и преработването им до по ниска степен на вредност преди депонирането им; изграждане на система за събиране и обезвреждане на опасни отпадъци от хуманната и ветеринарна медицина; разработване система за разделно събиране и рециклиране; значително подобряване чистотата на населените места.

В Общинския план за развитие, /приет от ОбС с решение №378 от 2005 г./ в приоритет 1 е залегнало “Създаване на условия за привличане на инвестиции чрез развитие на обслужващата инфраструктура”:

- модернизация на пречиствателна станция за отпадни води в Ихтиман;

- изграждане на локална пречиствателна станция във Вакарел,

които са в предпроектни проучвания.

Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”

Общината предвижда разработване на проекти от програмата по Приоритет 1 /Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води/ и Приоритет 2 /Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци/.

Проекти.

1.Най-икономичен проект за залесяване и почистване на отпадъци в село Черньово. – финансиране от МОСВ

2. Усъвършенстване на системата за организирано сметосъбиране с цел обхващане на цялото население на общината. – финансиране от МОСВ

3. Частична рекултивация на депо за битови отпадъци на град Ихтиман – финансиране от МОСВ на проекта: “Закриване на съществуващо сметище за твърди битови отпадъци и изграждане на нова клетка за експлоатация до 2009 г.”

4. Общината е една от малкото общини в България, включени в проекта: “Укрепване на административния капацитет на местно равнище за прилагане на екологичното законодателство”. Проектът се осъществява от международен консорциум от Дания, Ирландия и България.

5. Училище “Димчо Дебелянов” спечели проект “Бъдеще за нашата планета Земя” по националната програма “Училището – територията на учениците”, модул “Развитие на извън класната и извънучилищна дейност”.

Дейности по управление на отпадъците 2003-2007 г.

1. От 2005г. организацията по сметосъбиране и извозване на битовите отпадъци се извършва от фирма “Ягуар” 02 ООД на база сключен договор.

В изпълнение на инвестиционната програма на дружеството залегнала в договора с общината беше увеличен броя на съдовете за отпадъци: метални контейнери – 6 куб.м. – 50бр.; контейнери тип “Бобър” – 200 бр.; кофи тип “Мева” – 200 бр. и са включени още четири населени места в системата по сметосъбиране и сметоизвозване: Веринско, Венковец, Полянци и Боерица.

2. Всеки месец се премахват нерегламентирани сметища в общината и са извършва прибутване и запръстяване на общинското депо. Със заповед на кмета са определени местта за депониране на строителни отпадъци и оборски тор.

3. Внедрена система за разделно събиране на опаковките от отпадъци съвместно с “Екобулпак” ООД. Запознаване на населението и на учениците със значимостта на разделното събиране на опаковките чрез раздаване на рекламни брошури, предоставени от фирмата. В процес на изграждане са две халета с инсталации за балиране на отпадъците от разделното сметосъбиране. Има договореност между общината и “Екобулпак” да се обхванат и отдалечените махали и села в разделното събиране на отпадъците, като се раздават на домакинствата цветни полиетиленови торби.

4. Във връзка с Националната програма за управление на дейностите с отпадъци общината участва активно в организацията по разработването и проучването на площадка за регионално депо за общините Ихтиман, Костенец, Долна баня и Самоков.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ