Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[11.12.2007]

С „МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ” В ЛИТВА - СКУОДАС

След Португалия, Литва, най-голямата от трите балтийски държави, стана домакин на среща по проекта ”Музика без граници” с участници от училище „Алберт Швайцер”, гр.Еркрат -Германия, Основно училище” Тераш де Кристо”, гр. Силвареш -Португалия, Школа по изкуствата, гр. Скуодас – Литва, и ОУ”Димчо Дебелянов”, гр.Ихтиман - България. Така от 10 до 18 октомври 2007 г. изживяхме нашето голямо литовско приключение, защото запознаването с една нова страна и нейните хора може с право да се нарече така.

В Скуодас ни посрещнаха колегите от школата по изкуствата, децата – участници в проекта, и семействата им ,които станаха, макар и за кратко, истински семейства за нашите деца. Това беше един период на топло гостоприемство и наситена със събития, динамична програма.

Английски, руски, немски, литовски - езиците се преплитаха в пространството около нас, но разбирането и съпричастността се усещаха навсякъде, където и да гостувахме тези дни. А срещите бяха много - от тези в кметството на града и в училищата от региона до работните моменти в школата и тържествените концерти, на които видяхме толкова много талантливи деца и щастливи преподаватели.

Най-интересното и впечатляващо за нас бяха фактите, че в град не по-голям от Ихтиман има близо 390 деца, които свирят на различни инструменти, танцуват, рисуват и създават впечатляващи пластики от дърво и керамика, участват непрекъснато в конкурси и изложби; че не само в града, но и в целият регион не се вижда никакъв боклук - не само по улиците ,но и по полето, с равно окосени или разорани площи, със свободно пасящи / без пастир или охрана / крави…

А красивите дворове и градини пред къщите ? Зелена трева, есенни цветя, ниски, декоративни огради…Всичко това правеше от равнинния, малко скучен пейзаж с обичайните улици, река и горички невероятно привлекателно за отмора място. Нашите момичета: Полина, Нели, Гергана, Ралица, Димитринка и Магдалена намериха нови приятели в школата, училищата и семействата-домакини. Те бяха заедно с литовските си приятелки навсякъде - в клас, на уроците по балет и музикални инструменти ,пеене и рисуване, на екскурзиите в района и по балтийското крайбрежие. A то, морето, също беше наблизо – усетихме соления му дъх на кея, открихме парчета от кехлибара му по улиците на Паланга, един от най-популярните курорти в Литва. Видяхме подвижните пясъци, дървените скулптори и красивите старинни къщи в селищата на Kуршкия полуостров. Много са спомените, които донесохме от Литва. Много приятели оставихме там.

Много надежди за нови срещи ни карат да продължим напред към новата 2008 година и към Германия, която ни очаква.

Г. Динчева

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ