Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[08.01.2008]

130 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ИХТИМАН

По инициатива на Градския исторически музей и ОУ “Димчо Дебелянов “ на 12.ХІІ.2007 г. в град Ихтиман бе отбелязана 130-годишнината от освобождението на града от османско владичество.

Учениците пресъздадоха по дати драматичните събития от онова време, когато турците отстъпват панически и в Ихтиман навлизат руските войски, като донасят свободата на поробеното население.

На 24 декември от София по посока на Вакарел били изпратени два конни взвода от ескадрона на ротмистър Баранов, с цел да разузнаят какви турски сили се намират по пътя към Ихтиман. На 25.12.1877г. ротмистър Баранов с отряда си достигнал до Ихтиман. На 29 декември /1877 г./ русите навлизат в град Ихтиман. Населението вече се било прибрало в изгорелите си домове. Цялото ихтиманско гражданство излязло извън града, за да посрещне своите освободители. На мястото на срещата по-късно бил поставен дървен кръст, за да напомня за този паметен ден. И досега мястото се нарича “Кръста”.

Тези паметни дати си припомниха малкото ихтиманци, уважили събитието и труда на учениците, у които остана огорчението от незаинтересоваността на съгражданите им.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ