Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[05.03.2008]

СПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОПОЖАРНИТЕ ПРАВИЛА ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА ОГНЕВИ РАБОТИ

С настъпването на пролетта все по-често се забелязват хора,които прибягват до извършване на огневи работи, къде с цел ремонт на огради, врати , автомобили , така също и с цел нарязване на метални конструкции,резервоари и пр.Оживява се строителството на сгради и съоръжения,където също се използуват отделни съоръжения за извършване на огневи работи.

Това обаче крие редица опасности от възникване на пожар.Кои са те?

- Преди всичко се наблюдава,че “специалисти” в това отношение може да се видят навсякъде.Хора без нужната квалификация използвайки, нестандартни самоделни уреди се “пробват” в професията,без да спазват елементарни противопожарни изисквания .

- Хора притежаващи нужната квалификация пък понякога надценяват своите възможности и пренебрегвайки задължителни условия за пожарна безопасност също допускат грешки.

Извършването на огневи работи е процес свързан с отделянето на голямо количество топлина водещо до разтопяване на металите.Този процес е пожароопасен както по време на извършването му ,така и след това до изстиване на метала. Ето защо противопожарните мерки ,които се вземат трябва да са адекватни на всички фази от извършването на дадена огнева работа,както преди ,така и по време и след завършването на огневите работи .

Ето някои по-важни съвета,които могат да се дадат по това направление:

- Преди отпочване на огневите работи почистете добре мястото от горими материали. Осигурете си подръчни противопожарни уреди.

- По време на извършването на огневите работи спазвайте инструкциите на завода производител на апарата с ,който боравите.Бъдете концентриран и внимателен.Преди да подадете първата искра помислете не се ли крие някаква опасност,която до този момент ви е убягнала. В никакъв случай не заварявайте / не режете/ затворени съдове,които са ви непознати и не знаете ,какво е било тяхното съдържание преди това.

- След приключване на огневите работи приберете апаратите и съоръженията на безопасно място и организирайте наблюдение в продължение на 2 часа.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ