Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[11.03.2008]

ДАРЕНИЕ ЗА ОБЩИНАТА ОТ ПРИНЦЕСА ТЕОФАНА ФОН САКСЕН

Принцеса Теофана фон Саксен е наследничка на руския офицер граф Пьотър Иванович Мичурин, който се е оженил тук за гъркиня. Той е един от участниците в Освободителната война и един от първостроителите на българската войска. Самата Теофана от 45 години живее в Берлин, получава титлата от брака си с принца на Саксония Рудигер фон Саксен, четирите й деца също са принцове и принцеси. Семейството на Теофана напуска България в първите години на комунистическия режим, баща й Петър Аладжов е бил директор на Българска стопанска банка в София. Теофана завършва в Германия право, икономика и история на изкуството. Дълги години се занимава с благотворителност.

На 5 март принцеса Теофана фон Саксен посети Ихтиман. В почетната книга на общината тя записа: “За пръв път, но не за последен идвам във вашия град. Причината е вашата шармантна кметица. Не исках да дойда с празни ръце, затова отклоних от поредното ми дарение и желая да бъде раздадено на детските градини, болницата, пенсионерските клубове”. На следващия ден волята на дарителката беше изпълнена и дарението от дрехи и компютри беше раздадено.

В общината се получи писмо от Дневния център за деца с увреждания, в което се изразява благодарността за оказаната навременна помощ. Играчките, спалното бельо, пердетата, дрехите за деца, всичко това е от първа необходимост за създадения наскоро център. При посещението си принцеса Теофана фон Саксен се запозна с условията в центъра, поинтересува се от какво имат нужда работещите тук и обеща в следващите си дарения да бъде предвидено специално оборудване за деца с увреждания.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ