Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[12.03.2008]

ЛЕКЦИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КУЛТУРА НА РОМИТЕ В ИХТИМАН

Във връзка с укрепване здравето на населението сред ромските жители в град Ихтиман, с цел повишаване на здравната им култура и формиране на здравословни нагласи и знания у ромите на 12 март в Ихтиман д-р Алексиева от Дирекция “Опазване на общественото здраве” при РИОКОЗ, Софийска област, проведе обучителен курс в общината.

В общината има създадена добра традиция, защото досега са организирани серия профилактични прегледи за превенция на туберколоза, остеопороза, полово предавани инфекции /СПИН/ХИВ със съдействието на общината. На лекцията присъстваха 23 жени от ромски произход на възраст от 20 до 50 години, някои от майките бяха довели и децата си.

Бяха разисквани разнообразни теми от задължителните имунизации, социално значимите заболявания, проблемите на детското и майчино здравеопазване, въпросите за избягване на рисковите фактори на заболяванията като тютюнопушене, нерационално хранене, обездвижване. Бяха зададени индивидуални въпроси към лектора д-р Алексиева по отношение на правата на пациентите към НЗОК, горещите телефони към нея. Дискутиран бе и въпросът за предстоящото измерване на костната плътност във връзка с профилактиката на остеопорозата на работното място. Бяха раздадени дипляни и брошури за профилактика на различните заболявания, които ще бъдат размножени и ще се прибавят към своеобразната библиотека по здравно образование за ромския етнос. Беше уговорено с Росица Филипова – ромски медиатор, организирането на обсъждане на здравните въпроси, засегнати в раздадените здравни материали.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ