Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[08.07.2010]

ВСИЧКИ СМЕ ЕДНАКВИ, ВСИЧКИ СМЕ РАЗЛИЧНИ

ОУ “ Св. св. Кирил и Методий “ - гр. Ихтиман, съвместно с ОУ “ Д. Дебелянов “ - гр. Ихтиман, работи по проект с продължителност 12 месеца на тема: “ Всички сме еднакви, всички сме различни “ към Алианс за регионални и граждански инициативи – ( АРГИ ). В проекта участват още две училища от гр. Силистра и с. Искра. Учениците от четирите основни училища са 320. От всяко училище участват по четири преподаватели. От ОУ “ Св. св. Кирил и Методий “ това са началните учителки Татяна Йовчева, Славка Чавдарова, Райна Колева и Елена Тодорова. Те подготвиха и изнесоха открити уроци , на които присъстваха представители от фондацията - координаторите на проекта Цветелина Нешкова, Светлана Грозданова , двама преподаватели от университета от гр. Велико Търново представител на РИО- Софийска област – г-жа Румяна Торосян- старши- експерт ОСО, а също така колеги от ОУ “ Д. Дебелянов “ – гр. Ихтиман.

На 1-ви март ученици- участници в проекта заедно с преподавателите от нашето училище присъстваха на Партито подготвено от участниците в проекта от ОУ “ Д. Дебелянов “ - гр. Ихтиман. Съвместно се организираха състезания с учениците от двете училища на 1 – ви юни, които се проведоха в ОУ “ Св. св. Кирил и Методий “ . Съвместната дейност на двете училища продължи с парти посветено на края на учебната година.

Целта на проекта е да подпомогне развитието на гражданското общество в етнически смесени райони чрез мобилизиране на четири училищни общности за ограничаване проявите на дискриминационно поведение по етнически признак. Темата за правата на човека е превенция на дискриминацията в училище.

На 29.04.2010 г. в училището се изнесоха два открити урока от учителите участници в проекта. Интерактивната методика акцентира върху “ Образователен театър “ по тема “ Права на човека и превенция на всички форми на дискриминация “.

Съвместните идеи за образование се фокусират върху формирането на нагласи у обучаващите се за анализиране на собственото поведение, за мотивиране към и моделиране на ефективни поведенчески стратегии за мултикултурно общуване, стимулиращи както развитието на комуникативни умения, така и толерантност към другите.

Според Аугусто Боал, който има значителен принос в развитието на интерактивния театрален модел ( театър на форума ) има достатъчно театри, които пресъздават реалността, а тя трябва да се променя. В този контекст той открива, че в разиграването на сцени от своя живот участниците не само си представят, но и осъществяват промени.

Първият урок изнесен в ОУ “ Св. св. Кирил и Методий “ - гр. Ихтиман бе на тема “ Заедно можем повече “. В урокът учителите показаха на учениците си голямото разнообразие от растения и животни и тяхното значение за живота на човека. Колкото повече растат децата, толкова по – любознателни стават и искат да знаят всичко за заобикалящата ги свят. Ето защо урокът допринесе те да научат повече истини за природата, растенията и животните. Да направят разлика между дивите растения и животни и тези, които са полезни за човека. С разиграването на приказката “ Дядо и ряпа “, учениците разбират, че с общи усилия в живота, човек може да постигне мечтите си.

Вторият урок постави темата “ Пролетните празници и традиции – любов, единство и толерантност между хората ”. Целта на учителите в ОУ “ Св. св. Кирил и Методий “ - гр. Ихтиман е да въведат учениците в красотата на един от най-хубавите пролетни празници и традиции, а именно Великден и Гергьовден. Построената хартиена къща и измисления нарисуван свят убедиха участниците, че човек наистина може да бъде щастлив стига силно да желае това и как една история може да нарисува една усмивка. Учениците научиха, че празниците идват от древността и живеят с младостта. Разбраха, че на празници хората се веселят, пеят и танцуват и показват своето майсторство, трудолюбие и усет към красивото. Защото красотата събира хората , прави ги по-умни, толерантни и добри.

Всеотдайният труд на учителите, емоциите и радостта в очите на учениците е приоритет и чест за училище ОУ “ Св. св. Кирил и Методий “ . Щастливи сме, че имахме възможност да бъдем участници в този проект. Приз месец септември предстои кръгла маса - дискусия върху възможности за реализирането на антидискриминационни подходи в училищата в целевите общини.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ