Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[17.04.2008]

ХОЛАНДЦИ БЯХА ВПЕЧАТЛЕНИ ОТ СПРАВЯНЕТО НИ С НАВОДНЕНИЯТА

На посещение в общината бяха представители на холандската полиция и пожарна, водени от Андри Ван Менс, втори секретар в Холандското посолство в България. Делегацията от Холандия подготвя посещението на холандския министър за бедствията и авариите след няколко месеца в България. След срещата си в Националното сдружение на общините в София, членовете на делегацията са поискали да видят, както те се изразиха, тези, които са били в калта по време на наводненията. От Сдружението ги изпратили в нашия град.

Кметът на общината Маргарита Петкова откри работната среща и представи присъстващите, сред които бяха участниците в битката със стихията от 2005 година: инспектор Любомир Баров, началник на пожарната в Ихтиман, Диана Костова – директор на Държавно лесничейство, Сашо Чавдаров, инспектор от Гражданска защита, Нейчо Величков – началник на В и К., както и екипът от общината.

Ръководителят на холандската група представи гостите - 17 млади администратори в МВР, които работят в различни дирекции – полиция, политика при бедствия и аварии, политика при кризисна помощ, и отговарят за координацията при различни бедствия. Те посещават България, за да обменят опит и идеи при реагирането по време на наводнения и пожари. Сами са изразили желание да посетят нашия град, за да научат как сме се справили на практика с бедствието през 2005 г., да разберат как различните служби – полиция, ГЗ, община, са подходили към бедствието, какво е направила общината за предотвратяване на бедствия в бъдеще.

След обзорно представяне на ситуацията през 2005 г., на действията на общината и на кризисния щаб, след богатия снимков материал, гостите задаваха многобройни въпроси към зам.-кмета на общината Стефан Патъров. Интересуваха се от реакцията в първите часове на бедствието, по какъв начин се е усетила помощта на държавата, как е станала мобилизацията, как населението е снабдявано с питейна вода. Бяха силно впечатлени, че цялата отговорност е поета от кмета на общината, а помощта от държавата е дошла по-късно.

Холандските служители на МВР бяха впечатлени не само от адекватните и бързи действия на екипа на общината и на кризисния щаб по време на бедствието, но и от направеното след това. Разгледаха язовирната стена на Джахов мост, укрепването й, видяха прокопаните канали от защитно-охранителната система, укрепените диги на реката. Изводът им беше, че общината добре се е справила.

В края на деня ръководителят на групата заяви, че за тях е било интересно да видят как се работи и действа в общината, За тях е било важно да посетят места, където бедствието е било налице и да научат как институциите се справят. Тяхното мнение е, че местните структури са се справили добре. Те направиха сравнение с Холандия. Тук се реагира по-бързо на местно ниво, помощта идва на следващия ден. В Холандия държавата поема отговорността от самото начало на бедствието. Служителите на МВР се интересуваха дали други общини са черпили от нашия опит, придобит от практиката, дали има обучение на населението за действия при бедствия. Разбраха, че се подготвят доброволни формации от Гражданска защита.

Маргарита Петкова изрази своята признателност към холандското посолство, с чиято помощ беше възстановено НУ “Д.Милчев” след наводненията. Гостите благодариха за добре подготвената им визита.

Някои от гостите посетиха и СОУ “Хр. Ботев”. Запознаха се с организацията, направена от МОН, във връзка с обучението на децата при бедствия и аварии. Видяха нагледната агитация за действията на децата при бедствия, предоставена от ГЗ, плана на училището, заниманията, обучаващи децата за адекватна реакция по време на бедствия, Впечатлиха се, каза директорката Ваня Пелтекова, че имаме план за бедствия, от масовата благотворителна кампания, като разбраха, че покривът на училището е възстановен със средства, разпределяни от BTV, от мобилизацията, че кметицата е успяла да мобилизира военни и цивилни граждани, за да се укрепи стената на язовира. Интересуваха се от ролята на Червения кръст .

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ