Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[09.07.2010]

ЕЗДАТА - СПОРТ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА НА НАШИТЕ ДЕЦА

Конят е свещено животно за номади, траки, прабългари и още много народи. Той е съществена част от живота на човека до откриването на двигателя. В конният спорт казват – зъл човек не може да бъде добър ездач.

Ученици от СОУ„Христо Ботев” - гр. Ихтиманq имат възможността и щастието да общуват с това грациозно и силно животно и да получат своите първи уроци по езда. Заниманията се осъществяват на конната база на „ ЕР-София” - гр. Ихтиманq в рамките на направление „Начално обучение по вид спорт”; програма „Спорт за децата в свободното време” на Министерството на физическото възпитание и спорта. Ръководители на обучението от „ Ездови клуб ЕН ПИ СИ” са: Стоица Аргилашки – професионалист с повече от двадесет години опит като тренъор на професионални ездачи и любители от всички възрасти; Люба Аргилашка, Мариан Ружинов и Райко Гануков – състезатели и треньори по конен спорт. В програмата по този проект са обхванати три групи по четиринадесет деца; с по две седмични занимания за периода 06.04 – 05.08.2010 година.

Ездата се превърна в предпочитано занимание през свободното време за тези ученици и измести компютъра и телевизията. След плуването това е спортът, който развива най-комплексно всички мускулни групи в човешкия организъм и изключително добре тренира гръбначния стълб.

Ездата има и възпитателни аспекти. Под вещия поглед и напътствия от ръководителите подрастващите установяват и поддържат контакт с конете, а това включва освен езда и грижи за хигиената, оседлаване, разседлаване, ласки и т. н.

И родителите са доволни – децата им спортуват на открито, общуват с връстниците си, обсъждат уменията си и нрава на конете, грижат се за тях, получават важни уроци по възпитание и отговорност.

Би било чудесно този проект да има и втори етап наесен и кой знае – може би сред тези млади жокеи е някой бъдещ шампион ...

Христина Георгиева

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ