Профил на купувача
*
Новини
ISO 9001:2008

Електронен портал на Община Ихтиман : Новини и събития

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

[24.04.2008]

ИЗЛОЖБА НА ВЕЛИКДЕНСКИ ПИСАНИ ЯЙЦА В ИХТИМАН

В Ихтиман съществува отколешна традиция в писането на великденските яйца, която се поддържа и предава от поколение на поколение. В Историческия музей от рано се подготвиха за Великден. Велина Минева, Веселка Гълъбова и Елка Кърлева показаха своите умения и изписаха яйцата, като спазваха отличителните белези на ихтиманската традиция. С много желание и търпение те превърнаха яйцата в малки произведения на изкуството. Тяхната дарба беше оценена по достойнство от уредници в други музеи и те получиха покани за участие в национални изложби.

Колекцията от великденски яйца в музея във Велинград и в Етнографския музей в София беше посрещната с интерес от посетителите. Във вестник “Всичко за жената”, бр. 17 от 24 април, пише: ”Сред най-интересните и колоритните са ихтиманските яйца. Те се рисуват с цветен восък”.

С голям интерес се посрещна и изложбата базар в музея в Ихтиман. Колекцията с всеки ден намалява, разпродажбите тази година са значително повече от друг път. Явно повече ихтиманци искат да имат от изкусно изработените великденски яйца. Изложбата продължава до неделя /27 април 2008 г./.

<< ПОСЛЕДНИ НОВИНИ | << АРХИВ